Hlavní obsah

Zástupcům českého sportu se nelíbí klesající dotace z rozpočtu

PRAHA

Vrcholní představitelé českého sportu se den před schvalováním návrhu státního rozpočtu v Poslanecké sněmovně rozhodli upozornit na klesající podporu sportu. Přestože kapitola rozpočtu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy oproti loňskému roku ve stávajícím návrhu narostla, prostředky na sport klesají.

Článek

"Rozpočet ministerstva narostl o deset procent oproti roku 2008, ale dotace na sport klesají o patnáct procent. Hlavní problém je v tom, že klesají finance určené na investice, údržbu a provoz sportovišť," řekl místopředseda Všesportovního kolegia ČR a předseda Českého svazu tělesné výchovy Vladimír Srb na dnešní tiskové konferenci v Praze.

Sportovní svazy a spolky podle kalkulace Všesportovního kolegia, dobrovolného seskupení jedenácti největších a zastřešujících sportovních svazů a spolků, budou mít v roce 2009 k dispozici o 334 miliónů korun méně, pokud bude schválen rozpočet připravený vládou. Celkově by měl mít sport k dispozici 1,9 miliardy korun.

Všesportovní kolegium se ale s touto skutečností nechce smířit, a proto ve spolupráci s poslancem a bývalým úspěšným skokanem na lyžích Pavlem Plocem (ČSSD) připravilo pozměňovací návrh, podle kterého by se ve prospěch údržby a provozu sportovních zařízení přesunulo 150 miliónů z částky určené pro vědu a výzkum. Jednalo by se tedy o přesun v rámci kapitoly, což se ale údajně moc nelíbí ministru Ondřeji Liškovi.

"Jedná se jen o jedno procento z celkové sumy pro vědu a výzkum, které oproti roku 2008 dostaly přiděleno sumu vyšší o 48 procent," řekl sekretář kolegia Petr Pošík. Zda bude ale návrh Ploce, který je v poslanecké sněmovně členem výboru pro školství, mládež a tělovýchovu, přijat, se rozhodne zřejmě až ve středu.

Reklama