Hlavní obsah

Lékař Novák: Některým náhlým úmrtím sportovců se nedá zabránit

PRAHA

Místopředseda České společnosti tělovýchovného lékařství (ČSTL) Jaroslav Novák tvrdí, že některým náhlým úmrtím sportovců se nedá zabránit ani preventivními prohlídkami. Velmi obtížně se běžnými vyšetřeními zjišťuje například hypertrofická kardiomyopatie, tedy vrozená vada vedoucí ke zvětšení srdce. Tou trpěl mimo jiné hokejista Omsku Alexej Čerepanov, který zemřel v říjnu při zápase Kontinentální hokejové ligy.

Foto: www.khl.ru

Spoluhráči z Omsku před rakví s Alexejem Čerepanovem

Článek

"Nejčastěji se zjišťuje až při pitvě, dá se velmi obtížně odhalit preventivní prohlídkou," řekl Novák o této diagnóze na středeční tiskové konferenci. Podle něj lékař může získat podezření z rodinné anamnézy, protože toto onemocnění se často dědí. Někdy se najdou určité signály při EKG nebo ultrazvukovém vyšetření srdce, ale není výjimkou, že žádné takové nejsou.

Novinkou je genetické vyšetření, při němž se analyzuje pět hlavních genů, které mohou být za tuto vadu zodpovědné. "Toto vyšetření je však velmi náročné a jeho cena se pohybuje kolem 1500 eur, takže je takřka nemyslitelné ho zavádět plošně," poznamenal Novák.

V řadě jiných případů by však preventivní prohlídky mohly sportovcům na všech úrovních zachránit život. Podle Nováka se to mohlo týkat například pětasedmdesátiletého běžce, který zemřel při listopadové Velké kunratické. "Kdyby se u něj udělal zátěžový test, tak by se u něj problémy se srdcem zřejmě zjistily. Lékař by mu mohl doporučit, aby už takovou zátěž vynechal," poznamenal Novák.

Mladí sportovci pod dohledem nejsou

Podle vyhlášky z roku 1991 jsou preventivní prohlídky povinné u všech registrovaných sportovců i účastníků náročných závodů, jako je například Pražský mezinárodní maratón. "Organizátoři by neměli nikoho bez lékařské prohlídky pustit na start," řekl Jiří Radvanský, vědecký sekretář ČSTL. Upozornil na to, že se tato norma nedodržuje a vzhledem k absenci sankcí je prakticky nevymahatelná.

Pod specializovaným lékařským dohledem nejsou ani mladí sportovci, kteří se na sportovních školách a ve střediscích mládeže připravují na vrcholovou kariéru. "I když podstupují velmi náročný trénink, tak o jejich zdravotní způsobilosti často rozhodují praktičtí lékaři. A někdy ani to ne," konstatoval.

U registrovaných sportovců je požadavek na pravidelné lékařské prohlídky v kompetenci svazu. Některé chtějí mít razítko od lékaře přímo na registračních průkazech, jiné to nechávají zcela na zodpovědnosti trenérů.

Český olympijský výbor ale požaduje od všech olympioniků takzvaný zdravotní list, na kterém jsou i záznamy o prohlídkách. Podle předsedy zdravotní komise ČOV Jaroslava Větvičky jsou pod pravidelným lékařským dohledem zástupci populárních sportovních odvětví, která jsou dobře ekonomicky zabezpečena, u malých sportů je situace horší. ČOV se snaží svazům pomáhat dotací na lékařská vyšetření sportovců.

Reklama