Hlavní obsah

Nejdražší stadion světa je tu! Majitel Arsenalu buduje projekt snů za 120 miliard

Asi 40 miliard korun. Tolik by měl stát stadion, kde bude hrát své domácí zápasy osminásobný čínský mistr Kuang-čou Evergrande. To je však pouhý pakatel proti tomu, čím se hodlá prezentovat americký miliardář a majitel Arsenalu Stan Kroenke. Jeho cena? Zhruba 120 miliard korun!

Foto: Sport.cz

SoFi Stadium bude nejdražším stadionem světa

Článek
Fotogalerie

Peníze nejsou problém. Aspoň pro miliardáře a vlastníka společnosti Kroenke Sports & Entertainment Stana Kroenkeho, který mimo již zmiňovaného anglického Arsenalu či klubu NHL Colorada Avalanche vlastní i řadu dalších klubů po celém světě.

Dvaasedmdesátiletý americký byznysmen se už teď může těšit na megalomanský projekt s názvem SoFi Stadium, na kterém budou hrát své domácí zápasy týmy amerického fotbalu Los Angeles Rams a Los Angleles Chargers.

Kapacita? "Jen" 70 tisíc fanoušků, která se však může během krátké chvilky rozšířit až na 100 tisíc diváků. Cena unikátního projektu se odhadem vyšplhá na téměř 5 miliard dolarů (asi 120 miliard korun), čímž se stane nejdražším stadionem světa.

Foto: Sport.cz

SoFi Stadium bude nejdražším stadionem světa

Tribuny mimořádné stavby budou mít až pět pater, nad kterými by se měly vyjímat VIP lóže. Základy stadionu mají být zapuštěny do hloubky téměř 28 metrů, nejvyšší místo celého projektu se naopak bude vyjímat ve výšce 53 metrů.

A samozřejmě nejde jen o stadion. Celý komplex, kde bude unikátní projekt jižně od centra Los Angeles stát, zabírá více než 120 hektarů, na jeho pozemcích najdete luxusní hotel, rezidenci pro bohatou klientelu s více než 2500 byty a další kancelářské budovy a obchodní centrum.

Foto: Sport.cz

SoFi Stadium bude nejdražším stadionem světa

Výstavba megalomanského projektu je již v plném proudu, jeho slavnostní otevření je naplánované už na letošní červenec. Stadion by měl hostit i úvodní a závěrečný ceremoniál olympijských her, které bude město andělů hostit v roce 2028.

Reklama