Hlavní obsah

Verner pokazil i volnou jízdu a ve finále Grand Prix byl čtvrtý

KOJANG CITY

Českému krasobruslaři Tomáši Vernerovi se ve finále Grand Prix nepovedla ani volná jízda, výkonem 137,31 bodu zaostal o více než osmnáct bodů za svým osobním maximem. V celkovém pořadí se přesto posunul z pátého místa po krátkém programu na čtvrtou pozici, protože vicemistr světa Brian Joubert odstoupil kvůli zranění zad. Závod vyhrál Američan Jeremy Abbott.

Článek

Verner sice na úvod s drobnými problémy zvládl čtverný toeloop, který se mu povedl jako jedinému z finalistů, ale pak se mu po skokanské stránce nedařilo. Dvakrát z plánovaného trojitého axelu zbyl jen jednoduchý, jedna otáčka chyběla trojitému rittbergeru.

Ve volné jízdě tak získal nejméně bodů ze všech tří vystoupení v letošní Grand Prix a ve finále za sebou nechal jen Kanaďana Patricka Chana. Ten do Koreje přijel jako jediný krasobruslař, který měl na kontě dvě vítězství, ale ve finále vyhořel. Po pokaženém krátkém programu ve volné jízdě dvakrát selhal při trojitém axelu a skončil poslední.

Abbott předvedl suverénně nejlepší volnou jízdu, i když se nepokusil o čtverný skok. Získal body za náročné krokové pasáže i piruety a především za kombinace předvedené ve druhé polovině programu. Díky osobnímu rekordu 159,46 bodu poskočil ze druhého místa po krátkém programu až na nejvyšší stupínek. Roli lídra soutěže nezvládl vítěz krátkého programu Japonec Takahiko Kozuka, který ve volné jízdě dvakrát upadl. Přesto s přehledem uhájil druhou pozici před Američanem Johnnym Weirem.

Joubert se při tréninku zranil a odstoupil

O pozici na stupních vítězů mohl bojovat i Joubert, ale sobotní ranní trénink všechny jeho naděje zmařil. Při pokusu o čtverný toeloop si francouzský krasobruslař zablokoval záda a z průběžného třetího místa odstoupil.

Nemohl tak napodobit krajany Isabelle Delobelovou a Oliviera Schoenfeldera, kteří vyhráli soutěže tanečních párů. Úřadující mistři světa odsunuli na druhou pozici evropské šampióny Oksanu Domninovou a Maxima Šabalina z Ruska, třetí skončili Američané Meryl Davisová a Charlie White.

Závod dokončily jen čtyři páry, protože po odhlášení Rusů Jany Chochlovové a Viktora Novického odstoupili před volným tancem Američané Tanith Belbinová a Benjamin Agosto.

V soutěži žen se fanoušci nedočkali vítězství domácí favoritky Kim Ju-na. Korejská krasobruslařka upadla při trojitém salchowu a neudržela těsné vedení po krátkém programu před japonskou mistryní světa Mao Asadaovou, která do volné jízdy zařadila hned dva trojité axely.

Ve sportovních dvojicích selhali mistři světa Aliona Savchenková a Robin Szolkowy z Německa, kteří po pádech při sólovém salchowu a odhozeném flipu klesli z vedoucí pozice až na třetí místo. Závod díky nejlepší volné jízdě vyhráli Číňané Čching Pchang a Ťien Tchung.

KRASOBRUSLENÍ - finále GP:
Muži: 1. Abbott (USA) 237,72, 2. Kozuka (Jap.) 224,63, 3. Weir (USA) 215,50, 4. Verner (ČR) 206,65.
Ženy: 1. Asadaová (Jap.) 188,55, 2. Kim Ju-na (Korea) 186,35, 3. Kostnerová (It.) 168,01.
Sportovní dvojice: 1. Čching Pchang, Ťien Tchung 191,49, 2. Tan Čang, Chao Čang (všichni Čína) 188,22, 3. Savchenková, Szolkowy (Něm.) 185,09.
Taneční páry: 1. Delobelová, Schoenfelder (Fr.) 156,10, 2. Domninová, Šabalin (Rus.) 152,95, 3. Davisová, White (USA) 148,04.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články