Hlavní obsah

Rychlobruslařka Sáblíková získala domácí titul na rybníku

STUDNICE

Na malém rybníku ve Východních Čechách získala rychlobruslařská hvězda Martina Sáblíková titul mistryně republiky ve víceboji. Sbírku rodinných úspěchů rozšířil její bratr Milan, který zvítězil mezi muži. Šampionát uspořádal bleskově trenér české reprezentace Petr Novák, který s dalšími rychlobruslařskými nadšenci upravil na rybníku nedaleko Košinova u Vojnova Městce okruh dlouhý 250 metrů.

Článek

Víceboj se skládal ze sprintu na 500 metrů a vytrvalostního závodu na 3000 metrů. Rychlobruslařům při mrazu okolo minus pěti stupňů Celsia komplikovalo situaci sněžení.

"V takových podmínkách by sice žádná špičková světová rychlobruslařka nezávodila, my jsme ale rádi, že vůbec zamrzlo a můžeme domácí mistrovství alespoň takto uspořádat. Martina vyrostla na rybníku, občas na něm trénuje a nebojí se ani obtížných podmínek a hrbolatého ledu. Právě v tom je její síla," řekl trenér Novák, jenž vzhledem k podmínkám hodnotil vysoko čas Sáblíkové 4:43,90 v závodě na 3000 metrů.

Ve sprintu porazila Sáblíkovou specialistka na shorttrack Kateřina Novotná. "Nedokázala jsem na krátkém okruhu plně rozvinout práci rukou. Jsem zvyklá spíš na čtyři sta metrů dlouhou dráhu," uvedla Sáblíková.

Trojnásobná mistryně světa při přípravě tratě vzala ochotně do ruky hrablo na sníh. "Rozhodně mi nevadí bruslit týden před mistrovstvím Evropy na rybníku. Jsem ráda, že si mohu zabruslit. Pochopitelně v závodech Světového poháru jsou podmínky zcela jiné," uvedla dvojnásobná vítězka elitního seriálu na dlouhých tratích, kterou potěšila návštěva téměř dvou stovek diváků a start šesti desítek závodníků.

V závodě mužů Milan Sáblík vyhrál sprint, ale ve vytrvalostním závodě byl nejrychlejší Pavel Kulma.

Již v sobotu vyrazí čeští rychlobruslaři na mistrovství Evropy, které se uskuteční příští týden v nizozemském Heerenveenu. Trenér Novák naplánoval před evropským šampionátem ještě třídenní přípravu v Berlíně.

Podobné návraty do historie v podobě závodění na zmrzlém rybníku by měly skončit. Už v červnu se má začít stavět ve Velkém Oseku po dokončení všech administrativních náležitostí umělý rychlobruslařský ovál.

Reklama

Související témata: