Hlavní obsah

Střelci budou o olympiádu usilovat na ME v Lohje a Osijeku

Mnichov

Sportovní střelci budou mít podle nových kritérií mezinárodní federace ISSF šanci zabojovat o účast na olympijských hrách v Tokiu na dvou evropských šampionátech v příštím roce. Na přelomu února a března budou k dispozici kvóty na vzduchovkářském ME ve finské Lohje a na přelomu května a června se rozhodne o posledních majitelích účastnických míst na ME ve střelbě z kulových a brokových zbraní v chorvatském Osijeku.

Foto: Ivana Roháčková

Ilustrační foto.

Článek

Dalších dvanáct míst, po jednom v každé disciplíně a kategorii, rozdělí ISSF na základě světového žebříčku. Bude se vycházet z pořadí k 31. březnu 2020, ale budou do něj ještě započítány body za výsledky z dosud neurčených dvou soutěží Světového poháru (po jednom v puškových/pistolových a v brokových disciplínách), které se uskuteční v březnu a dubnu příštího roku.

Původně se o poslední účastnická místa mělo střílet letos v květnu na brokařském ME v Chateauroux a v závěrečné olympijské kvalifikaci v Plzni, kde měly být na programu soutěže v puškových a pistolových disciplínách. Obě akce byly zrušeny kvůli pandemii koronaviru, která zapříčinila i odložení olympijských her 2020 na příští rok.

Čeští sportovní střelci mají zatím v Tokiu jistou sedminásobnou účast. Zasloužili se o to puškaři Filip Nepejchal, Petr Nymburský a Nikola Mazurová a brokaři Jiří Lipták, David Kostelecký (oba trap), Jakub Tomeček a Barbora Šumová (oba skeet).

Reklama

Související témata: