Hlavní obsah

Legenda Železný: Hrůza! Jako bych náhle zestárl

Když Jan Železný v sobotu večer vystoupil na pódium Hudebního divadla v Karlíně, provázel ho obrovský aplaus zaplněného hlediště. Jeden z nejlepších atletů naší historie jej přijímal s pokorou. Vždyť toho večera byl uveden do české sportovní Síně slávy, jako další ze sportovních legend. Cenu, která nese jméno Emila Zátopka, mu předávala další legenda českého sportu, a také oštěpařka, olympijská vítězka z Helsinek 1952, Dana Zátopková.

Článek

Jak se cítíte coby nová sportovní legenda?

Je to hrůza, jako bych náhle zestárl. Pořád sportem žiju, takže se cítím víc jako závodník, i když už trénuji. S legendou mohli novináři ještě počkat, jsou tu jiní slavní sportovci.

Takže jste naštvaný?

To ne! Ohromně si téhle pocty vážím, vždyť být ve společnosti Věry Čáslavské, Emila Zátopka, jeho manželky Dany a dalších vynikajících sportovců, to je úžasné. Jen jsem to nečekal tak brzy. Je to důkaz, že jsem snad něco dokázal a pobavil lidi.

Trénujete tři oštěpaře a jednu oštěpařku. Kdy se můžeme těšit na nového Železného?

Asi nikdy, ten byl jenom jeden. Ale věřím, že budu u toho, až vyroste nový oštěpař, který bude také vyhrávat. Bude záležet na nich a jejich přístupu. Třeba Víťa Veselý si vede velice dobře, byl i v Pekingu, toho už nepřehodím. Už také házím jen občas. Chtěl bych být u toho, až tu vyroste oštěpař, který bude nejméně tak dobrý, jako já.

Troufnete si odhadnout, jak dlouho vydrží váš světový rekord 98,48 metru?

Těžko říct, zatím to vypadá, že dlouho. Může ale přijít závodník, o kterém třeba teď ani nevíme a během roku se dostane na vrchol a přehodí mě. Vezměte si, jak Bolt překonal famózně světový rekord Johnsona na dvoustovce.

Čím to, že Česko je oštěpařskou velmocí, máme oba rekordy?

To je shoda okolností. Bára byla vyvolená. Už před časem jsem jí říkal, že by se měla věnovat jen oštěpu, protože má na to, aby přehodila světový rekord. Ona to dokázala. Moc ji úspěchy přeji. Vydala se správnou cestou. Je to silná osobnost a skvělý člověk, který ví, co chce.

Co vám dala Dana Zátopková při předání ceny?

Medailónek Helsinky 1952, na němž je její a Emilovo jméno. Rád ho budu nosit.

Jste členem MOV za sportovce, uvažujete výhledově o funkcionářské práci?

Zvolený jsem do Londýna 2012, takže o tom teď nepřemýšlím a věnuji se trenéřině. Mám také s kamarádem na Slovensku rekreační centrum, což jsem si také přál.

Kdybyste ze tří zlatých olympijských medailí měl vybrat tu nej...

To nejde, protože s každou je spojen jiný příběh. Barcelona byla první. V Atlantě jsem měl nejlepší sezónu, nikdo nepochyboval o mém vítězství, i když k němu stačil nejslabší výkon. V Sydney jsem se vrátil na vrchol po vážném zranění. Skutečně je nelze srovnat.

Reklama