Hlavní obsah

Matt převzal v Minnesotě nový baráček, už nejsme bezdomovci

Karel FeltPrávo

Olympijská vítězka Kateřina Emmons byla vyhlášena nejlepší sportovní střelkyní světa za uplynulý rok, když vyhrála v anketě pořádané Mezinárodní střeleckou federací. "Znamená to pro mě splnění dalšího cíle. Chtěla jsem se dostat na titulní stranu střeleckého magazínu ISSF News, což se mi povedlo," libovala si Emmons.

Článek

Stala jste se nejlepší sportovní střelkyní světa za rok 2008. Co to pro vás znamená?

Splnění dalšího cíle. Chtěla jsem se dostat na titulní stranu střeleckého magazínu ISSF News, což se mi povedlo, stejně jako vyšvihnout se na první místo žebříčku. Do třetice jsem chtěla vyhrát anketu o nejlepší střelkyni světa. To se mi teď také splnilo, takže mám radost.

Překvapilo vás vítězství?

Nechtěla bych, aby to vyznělo neskromně, ale když si vezmu dosažené výsledky, tak ani ne. Kdy jindy bych měla vyhrát... Vždyť loni jsem z pěti závodů – olympiády, mistrovství Evropy ve vzduchovce a Světových pohárů – přivezla dvě zlaté a tři stříbrné medaile a přidala k tomu dva světové a dva olympijské rekordy. Víc už snad získat nešlo. Kdyby přede mnou byla některá z puškařek, byla bych zklamaná. Přiznám se, že v ostatních disciplínách nemám přehled, která střelkyně získala kolik medailí. Ta moje sezóna se ale dá těžko přebít.

Co říkáte druhému místu manžela Matta mezi střelci?

Paráda. On to ale ještě neví, musím mu to zatelefonovat. Zpočátku jsem výsledkům nevěřila, protože mi je nikdo neřekl oficiálně. Vím to od novinářů.

Manžel s vámi v Plzni není?

Matt je ve Spojených státech, kde převzal náš nový baráček v Grand Rapids v Minnesotě. Konečně máme kde bydlet, už nejsme bezdomovci. Ze sportovního střediska v Coloradu už jsme se odstěhovali. Zúčastnil se také jedné velké akce na Floridě, kde se alespoň ohřál, protože v Minnesotě je třicet pod nulou a půl metru sněhu. Do Čech se vrátí v pondělí.

Blahopřál vám Martin Tenk, který byl nejlepším světovým střelcem v roce 2003?

Blahopřál mi už ve čtvrtek večer v Plzni, při vyhlášení českého Střelce roku. Tam jsem se výsledek světové ankety dozvěděla. Rodiče mi gratulovali z Austrálie, kde táta trénuje. Vyhrát dvě ankety v jeden den, to je příjemné.

A k tomu druhé místo na Sportovci roku...

No... Přiznám se, že vzhledem k těm úspěchům to bylo trošku zklamání. Tím ale rozhodně nechci nijak snižovat prvenství Báry Špotákové. Přišlo mi prostě jen líto, že Sportovce roku a Cenu Gutha-Jarkovského, kterou uděluje Český olympijský výbor, už nikdy nezískám. Tak úspěšná sezóna se nedá zopakovat. U Sportovce roku to beru tak, že to je anketa, v níž lze těžko poměřovat jednotlivé sporty, jde o propagaci sportu jako takového. Hlasují v ní novináři, kteří třeba ani nevědí, co všechno se mi podařilo. Velkou roli tu hraje popularita a v té nemůže střelba atletice konkurovat. Ale o té druhé ceně rozhodují odborníci. Ti by to měli umět vyhodnotit.

Mrzí vás to hodně?

Už jsem se s tím srovnala. Mám teď jiné starosti. Rekonstruujeme koupelnu v bytě po rodičích, kde budeme do léta, než se vrátíme do USA. Takže vyklízím a uklízím.

Na to se alespoň hodí peníze z anket.

To určitě a také na pár splátek za dům v Minnesotě. Rozkutálejí se rychle a můžeme začít nanovo. Ale nestěžuju si. Beru věci, jak jsou, a hlavně se těším na miminko.

Reklama