Hlavní obsah

VIDEO: Drsná bitva o Super Bowl, úřadoval Tasmánský čertík Polamalu

PITTSBURGH/PRAHA

Drsnou bitvu v neděli sledovali příznivci amerického fotbalu. V Pittsburghu domácí Steelers porazili Baltimore 23:14 a byl to boj na ostří nože. Maximální nasazení, tvrdé srážky, ale i velké množství zraněných. Hvězdou zápasu byl domácí Troy Polamalu.

Článek

Sedmadvacetiletý potomek původních obyvatel Samoy, jemuž se pro divoký vzhled přezdívá Tasmánský čertík, ničil ofenzívu Baltimoru. Divokým skokem přes obranný val zastavil v první půli útok Ravens, necelých pět minut před koncem rozkmital své nohy do nejvyšších obrátek a po zachycení rozehrávky soupeře přeběhl přes půl hřiště a touchdownem zvýšil na konečných 23:14.

„Myslím, že Troy je asi schopný odečíst akci z mých očí,“ musel uznat rozehrávač Baltimoru Joe Flacco. Silně věřící Polamalu, který nevyhledává publicitu, se přímo na hřišti po každé akci pokřižuje. Ve volném čase se věnuje rodině, pěstuje květiny a hraje na piano.

Hráč Pittsburghu Steelers Troy Polamalu po zápase proti Baltimorufoto: Reuters/Jeff Haynes

Na obou stranách počítají raněné, domácím by mohl ve finále chybět Hines Ward. Dvaatřicetiletá opora Ocelářů si při jedné z akcí vymkla koleno, odkulhala na střídačku a do zbytku zápasu už nezasáhla. „Byl to klasický tvrdý zápas, jako vždycky proti Baltimoru. Po některých tvrdých srážkách si říkáte, že postižený už ani nevstane,“ citují stránky soutěže Warda.

Ještě hůře dopadl hostující Willis McGahee. Ten v závěru převzal přihrávku od mladičkého rozehrávače Flacca, ale okamžitě po otočení byl sestřelen Ryanem Clarkem. Ten odnesl drtivou srážku otřesem, ale McGahee byl několik minut ošetřován a poté se silnými bolestmi krku zafixovaný odvezen do nemocnice.

Willis McGahee z Baltimoru (č. 23) ztrácí míč po srážce s Ryanem Clarkem z Pittsburghu.foto: ČTK/AP/Julie Jacobson

Sedmadvacetiletý running back zaznamenal oba touchdowny hostí, konec zápasu už ale neviděl. Přes 65 tisíc diváků (včetně majitele hokejových Penguins Maria Lemieuxe) na promrzlém Heinz Fieldu v Pittsburghu s obavami sledovalo ošetřování, přímo na hřišti se za kolegu modlili i hráči obou celků.

Hráč Baltimoru Ray Lewis se modlí po srážce svého kolegy McGaheeho se soupeřem.foto: Reuters/Matt Sullivan

Nepříjemný úder inkasoval i domácí rozehrávač Ben Roethlisberger, jehož soupeř atakoval zezadu. Zranění ramene ale nebylo vážné a „Big Ben“ poté předvedl několik parádních akcí. Domácí obrana, která je nejlepší v soutěži, také celý zápas naháněla Flacca. Ten se s trvalým tlakem defenzívy soupeře příliš nevyrovnal, Baltimore se přesto i díky běhům McGaheeho držel domácím na dostřel. Flacco, který zkompletoval jen 13 ze 30 pokusů a připsal si tři interceptions, se mohl stát prvním nováčkem v historii NFL, který by svůj tým dovedl do finále soutěže.

Rozehrávače Baltimoru Joe Flacca (vpravo) nahání Troy Polamalu z Pittsburghu.foto: ČTK/AP/Gene J. Puskar

Již 43. Super Bowl hostí za dva týdny Tampa a finále slibuje zajímavou podívanou. Arizonu, která v neděli vyřadila Filadelfii, totiž vede Ken Whisenhunt. Ten před třemi lety jako ofenzivní koordinátor pomohl Steelers k zatím poslednímu triumfu v Super Bowlu. Pokud Pittsburgh uspěje, bude prvním celkem v historii, který slavnou trofej získá pošesté.

Reklama

Související témata: