Hlavní obsah

Potvrzeno: Emmons nejlepší světovou střelkyní roku

Karel FeltPrávo

Mezinárodní střelecká federace (ISSF) zveřejnila v pondělí večer výsledky ankety o nejlepší světové střelce roku 2008. Mezi ženami zvítězila Kateřina Emmons, která dostala od hlasujících představitelů ISSF a novinářů zabývajících se sportovní střelbou 74 bodů. Na druhém místě skončila čínská pistolářka Kuo Wen-tün se ztrátou 21 bodů, což je největší rozdíl za posledních pět ročníků ankety.

Článek

Třetí je další čínská střelkyně Tu-Li, velká soupeřka Emmons, s níž prohrála ve finále vzduchové pušky, ale českou olympijskou vítězku porazila v dramatickém finále v malorážce.

„Vítězství v této anketě pro mne není takovým překvapením. Loni jsem startovala na pěti závodech - olympiádě, mistrovství Evropy ve vzduchovce a světovém poháru. Přivezla jsem dvě zlaté a tři stříbrné medaile a přidala k tomu dva světové a dva olympijské rekordy. Víc už získat nešlo. Kdyby přede mnou byla nějaká puškařka, byla bych zklamaná. Přiznám se, že v ostatních disciplínách nemám přehled, která střelkyně získala kolik medailí. Ta moje sezóna se ale dá těžko přebít,“ řekla Kateřina Emmons.

V kategorii mužů zvítězil korejský pistolář Čin Čong-o, který podobně jako Emmons vybojoval na OH v Pekingu zlato a stříbro. Na druhém místě skončil manžel české střelkyně puškař Matthew Emmons z USA. David Kostelecký, olympijský vítěz v trapu a stříbrný z ME skončil devátý.

Nejlepší světoví střelci roku 2008
Ženy: 1. Kateřina Emmons (ČR - puška) 74 bodů, 2. Kuo Wen-tün (Čína - pistole) 53, 3. Tu-Li (Čína - puška) 45, 4. Ljubov Galkinová (Rusko - puška) 38, 5. Sonja Pfeilschifterová (Německo - puška) 20. Muži: 1. Čin Čong-o (Korea - pistole) 51, 2. Matthew Emmons (USA - puška) 42, 3. Vincent Hancock (USA - skeet) 39, Ralf Schumann (Německo - rychlopalba) 21, 5. Christian Reitz (Německo - rychlopalba) 20, ...9. David Kostelecký (ČR - trap) 11.

Reklama