Hlavní obsah

Krasobruslař Verner zlato z mistrovství Evropy neobhájil, skončil až šestý

Českému krasobruslaři Tomáši Vernerovi se volná jízda vůbec nepovedla a zlatou medaili z mistrovství Evropy neobhájil. Ve čtvrtek získal dvaadvacetiletý závodník 126,53 bodů a s celkým ohodnocením 207,98 bodů se umístil na šesté příčce. Evropským šampiónem se stal Francouz Brian Joubert, druhé místo patří Italovi Samueli Contestimu, bronzovou medaili získal Belgičan Kevin van der Perren.

Článek

Verner ve čtvrtek stejně jako na loňském mistrovství světa v Göteborgu zahajoval závěrečnou rozjížďku a znovu mu to přineslo jen velké zklamání. Při čtverném toeloopu v úvodu volné jízdy dopadl na obě nohy a navíc rozhodčí ohodnotili skok jako nedotočený. Pak zvládl kombinaci s trojitým lutzem i trojitý axel, ale přišel jen proskočený salchow a jízda se znovu začala bortit jak domeček z karet. Pouze jednoduchý byl i druhý axel a lutz. Obhájce titulu získal za druhou část soutěže jen 126,53 bodu, což je takřka třicet bodů za jeho osobním maximem.

Po dvou úspěšných letech tentokrát Verner odjede z kontinentálního šampionátu bez cenného kovu. "Beru to špatně. Po stříbrné a zlaté je šesté místo zklamání. Teď brečet nebudu, to si nechám až do šatny," řekl bezprostředně po zpackané jízdě.

Joubert zopakoval tituly z let 2004 a 2007

Boj o medaile se tak znovu odehrával bez Vernera. Joubertovi k udržení vedoucí pozice po krátkém programu stačila volná jízda s jedním pádem. Na hudební motivy z filmu Matrix Reloaded předvedl druhou volnou jízdu večera a s přispěním náskoku ze středy zopakoval evropské tituly z let 2004 a 2007.

Novou volnou jízdu přitom Joubert dokončil před pouhými dvěma týdny, protože se mu předchozí program pro tuto sezónu znelíbil. "Dnes jsem šel na led s čistou hlavou, protože jsem nevěděl co čekat. Všechna vítězství jsou důležitá, ale tohle je nejdůležitější, protože začátek sezóny byl hodně těžký. Ještě nejsem ve špičkové formě, ale vyhrál jsem," řekl mistr světa z roku 2007.

Contesti se blýskl se precizním výkonem

Senzační stříbrnou medaili získal francouzský rodák v italských barvách Samuel Contesti. Pětadvacetiletý krasobruslař se na mezinárodní akci objevil po čtyřech letech, na nečekané třetí pozici po krátkém programu udržel nervy na uzdě a blýskl se precizním výkonem i ve volné jízdě. Odrazil nápor všech pronásledovatelů a po Vernerově výpadku se posunul na druhé místo hned za Jouberta.

Po tříleté nucené závodní pauze zaviněné změnou reprezentačního dresu pro něj měla medaile obzvlášť sladkou příchuť. "Je to fantastické. Je to skvělé pro všechny, kteří mi věřili. Je za tím spousta práce s mou manželkou, spousta obětování z mé strany," vyprávěl.

Ponsero se dostal přes hranici 150 bodů

Nejlepší volnou jízdu večera předvedl Francouz Yannick Ponsero, který se jako jediný ze všech dostal přes hranici 150 bodů. Z devátého místa po krátkém programu se posunul až na čtvrtou pozici, přičemž od bronzového Van der Perrena ho nakonec dělilo pouhých šest setin bodu.

Belgičan přemohl zranění kyčle a zopakoval bronzový úspěch z roku 2007. "Hodně mě to bolelo, jsem rád, že jsem volnou jízdu zvládl. Nečekal jsem, že zabruslím takhle dobře, a jsem překvapený osobním rekordem. Tahle medaile pro mě hodně znamená," uvedl.

Březina poskočil o sedm míst vzhůru

Druhý český krasobruslař v mužské soutěži Michal Březina si na rozdíl od Vernera po pokaženém krátkém programu spravil chuť a ze sedmnáctého místa poskočil o sedm míst vzhůru. Volnou jízdu zahájil kombinací trojitého axelu s dvojitým toeloopem a povedený úvod se pozitivně odrazil na jeho dalším výkonu. Druhý trojitý axel v jeho podání sice skončil pádem, ale to bylo jediné velké zaváhání. Díky tomu se posunul na vytouženou pozici v první desítce, za technickou hodnotu volné jízdy dostal o dvanáct bodů více než jeho slavnější krajan.

Díky tomu se posunul na vytouženou pozici v první desítce, za technickou hodnotu volné jízdy dostal o dvanáct bodů více než jeho slavnější krajan. "Sice to ještě nebylo přesně to, co jsem chtěl, ale jsem spokojený. To, že jsem skočil první kombinaci, mě uklidnilo. Všechno jsem se snažil skočit a jediné, co nevyšlo, byl ten trojitý axel," komentoval svůj výkon Březina.

Mistrovství Evropy v krasobruslení:
Muži: 1. Joubert (Fr.) 232,01, 2. Contesti (It.) 220,92, 3. Van der Perren (Belg.) 219,36, 4. Ponsero 219,30, 5. Préaubert (oba Fr.) 212,22, 6. Verner 207,98, ...10. Březina (oba ČR) 183,19.

Reklama