Hlavní obsah

Straka: Ani jsme si to neužili, jak jsme se báli

PRAHA

S obavami a respektem přistupoval jindy neohrožený hokejový bojovník Martin Straka ke svému vystoupení v ledovém korytě při dnešním exhibičním závodě v rámci akce Red Bull Crashed Ice. Ačkoliv dokázal zvítězit před Dominikem Haškem a Richardem Žemličkou, byl především rád, že celý závod ve zdraví přežil.

Článek

Strach měl Straka prý takový, že si závod dostatečně nevychutnal. "Ani jsme si to pořádně neužili, jak se člověk bojí, aby nespadl. Hlavně ten začátek je zběsilý a pak už se člověk jen tak veze a jen se žene, aby to nějak dojel. Ale bylo to hezké," zhodnotil očekávaný exhibiční závod Straka.

Opatrnou účast nakonec proměnil ve vítězství. "To už se tak nějak seběhlo. Důležitý je začátek a pak už se musí tak nějak jet, nedá se tam vyhýbat ani uhýbat, tak jsem to nějak dojel," popisoval Straka.

Překážkám na trati v podobě skoků se však přece jen raději vyhýbal. "To jo, to radši jo. Včera jsme to zkoušeli a dvakrát jsem si rozbil hubu tady v cíli. Ale Aleš Valenta mi poradil, jak to mám dělat, jak se odrazit, abych nepadal furt na čumák, takže ten mi pomohl," děkoval Straka.

Jiné hráče Plzně by nepustil

S ohledem na finišující základní část extraligy a blížící se play-off představovala jeho účast v závodě poměrně velké riziko. "Určitě jsem se bál. Hlavně ten začátek je nebezpečný. Věděl jsem, že to když sjedu a neupadnu tam, tak jsem doufal, že už by se mi nemělo nic stát," uvedl Straka, jenž je druhým nejproduktivnějším hráčem plzeňského Lasselsbergeru.

Co mu na účast říkali lidé z okolí, především v plzeňském klubu a doma? "Abych si dával bacha," smál se Straka. "Ale to jsem věděl a nechtěl jsem si nic udělat, to bylo nejdůležitější."

Z pozice generálního manažera si mohl povolení k účasti odsouhlasit sám, ale v případě, že by pozvánku obdržel jiný z hráčů plzeňského kádru, by to bylo možná jiné. "No to teda nevím. Nikoho jiného bych asi nepustil, protože bych se bál, aby se mu něco nestalo," uvedl Straka.

V případě, že by dostal pozvánku i příště, zvažoval by znovu účast. "Bylo to určitě zajímavé. A nejhezčí to bylo asi včera, kdy jsme si to mohli sjet sami a vychutnat si to. To je něco jiného, než když je pak závod a hlavně ti diváci tady. Člověk hlavně nechce spadnout, aby nevypadal jak největší idiot, o to mu nejvíc jde. Radši bych jel co možná nejpomaleji, ale to bych vypadal taky jako blbec," uvedl Straka, který se prý nerozmýšlel a na pozvánku před více než dvěma měsíci ihned kývl.

Hašek byl rád, že si to zkusil

Cíl přežít ve zdraví postavil nad umístění také Hašek, jindy známý pro svůj perfekcionismus a cílevědomost. "Přejet to bez pádu, to bylo nejdůležitější. Nejhorší pocit je, když se člověk na to postaví nahoře a vidí ten sešup s tím prvním skokem. Věděl jsem, že když překonám ten začátek, tak už to dojedu. Krásný zážitek," řekl Hašek, jenž se však celý závod díval Strakovi na záda. "Martin byl rychlejší na startu a pak už se mi ho nepodařilo předjet," okomentoval průběh závodu Hašek.

Se svým výkonem byl přesto spokojený. "Jsem rád, že jsem si to včera večer mohl zkusit. Věděl jsem tedy, co od toho můžu očekávat. Nespadl jsem, jel jsem rychle a pro mě bylo nejdůležitější rozjet se dobře na tom začátku. Věděl jsem, že když se mi podaří přejet ten velký skok, tak to bude dobrý," uvedl bývalý legendární brankář.

Reklama