Hlavní obsah

Sáblíková: Tohle je moje nejneuvěřitelnější medaile

Od chvíle, kdy se stala Martina Sáblíková v Hamaru mistryní světa ve víceboji a tudíž světovou rychlobruslařskou královnou, uplynulo něco přes hodinu. Dopingová kontrola a spousta rozhovorů pro zahraniční televize. Ženský expres z Vysočiny se dokonce ztratil i trenéru Novákovi. Ten ji nakonec našel a umožnil telefonický rozhovor pro deník Právo, který trval téměř stejně dlouho, jako její vítězný čas na pět kilometrů, jímž rozhodla o zlaté medaili - 6:55 minut.

Článek

Jste mistryní světa ve víceboji, tedy rychlobruslařskou královnou, je to vaše nejcennější medaile?

Já si vážím všech stejně, protože za každou je velká práce. Řeknu to tedy jinak. Tohle zlato je moje nejneuvěřitelnější medaile. Vždycky chci vyhrávat, ale že se stanu mistryní světa ve víceboji, to mě vzhledem k slabší pětistovce a ne nejlepší patnáctistovce, nenapadlo, i když mi trenér říkal, že na to mám. Zase měl pravdu.

Vy jste toho prý na neděli moc nenaspala...

To je pravda. Honilo se mi hlavou, že po polovině vedu. Měla jsem z toho strach, nechtěla jsem šanci pustit. Na patnáctistovce se spánkový dluh trochu projevil. Nebyla nejlepší.

Měla jste před svojí nejlepší disciplínou na pět kilometrů strach, že to nevyjde?

Nedá se říct strach, protože ta ztráta nebyla tak velká, jak jsem se původně obávala. Trenér se opět ukázal jako skvělý psycholog. Nabudil mě tak, že jsem pětku odjela naplno a dala do ní úplně všechno, co ve mně bylo.

A pak už jste se radovala...

Kdepak, musela jsem počkat na největší soupeřky, které jely po mně. Když jsem pak viděla v závěru čas Grovesové a skočilo to přes potřebných šest sekund, měla jsem obrovskou radost. V tu chvíli bylo jasné, že mám zlato.

Jak bude slavit ledová královna?

Zajdeme na večeři, nic víc. Jsem strašně unavená, takže se těším do postele, ale asi toho zase moc nenaspím. Na neděli se mi honilo hlavou, abych to nezkazila, teď mi hlavou poletí, že mám zlato... Možná se mi ale bude usínat sladce. Uvidíme. Pořádná oslava bude až po sezóně.

O dalším víkendu vás čeká Světový pohár v Heerenveenu, stihnete se podívat domů?

V pondělí letíme rovnou do Nizozemska, kde se budu připravovat na Světový pohár. Heerenveen je Mekkou rychlobruslení, chci tam vyhrát a udělat důležitý krok ke třetímu celkovému vítězství na Světovém poháru. Mám zlato z vícebojařského mistrovství světa a bronz z evropského. Je tu ještě Světový pohár a šampionáty v jednotlivých disciplínách. Sezóna vrcholí, přicházejí nejdůležitější závody. Musím se dobře připravit.

Reklama