Hlavní obsah

Vítězná Martina Sáblíková: Moc se těším i na pračku

Česká rychlobruslařka Martina Sáblíková potvrdila svoje výsostné postavení ve světové špičice. V nizozemském Heerenveenu vyhrála v sobotu závod na 5000 m a potřetí v řadě triumfovala v seriálu Světového poháru na dlouhých tratích. Vyhrála už třináctý závod SP.

Článek

Potřetí v řadě jste vyhrála Světová pohár na dlouhých tratích. Kam byste tento úspěch zařadila?

Obhajoba je vždycky těžší, než první vítězství. A tahle byla rozhodně nejtěžší.

Cítíte už velkou únavu z náročné sezóny?

V sobotní pětce se projevila naplno. Nemohla jsem už po pěti kolech. Byla to otázka vůle. Vím dobře, že to nebyl i přes vítězství výkon, jaký by mne i trenéra uspokojil. Doufám, že únava zase ustoupí. V březnu mě čeká ještě závod Světového poháru v Salt Lake City a mistrovství světa na jednotlivých tratích ve Vancouveru.

Do Heerenveenu za vámi přijel autobus vašich fanoušků, slyšela jste je?

Samozřejmě! Byli báječní. Podpora, kterou mám od fanoušků, kteří za mnou jezdí na závody, píší na internetu, je pro mne velice cenná a vážím si ji.

Letos už máte kromě nejčerstvějšího úspěchu, zlato z MS, bronz z ME a výhru v SP družstev. Bude to nejúspěšnější sezóna?

Mohla by být, když uspěji na mistrovství světa.

Ale v Salt Lake City, kde už nemůžete o celkové prvenství přijít, nemusíte jet naplno...

Taktiku určí trenér, ale já neumím závody vypouštět. Určitě bych před světovým šampionátem měla v zámoří závodit.

V neděli odpoledne pojedete závod na 1500 metrů, s jakým cílem?

V rozjížďce mám největší favoritku Friesingerovou. Bude to asi podobné, jako na světovém šampionátu v Hamaru, kde mi Nesbittová brzy ujela. Chci ale zůstat v první desítce celkového pořadí, protože to mi v příštím ročníku Světového poháru umožní v této disciplíně startovat kdykoliv ve skupině A. Bude to hodně těžké, ale věřím, že úkol zvládnu.

V pondělí přijedete domů, na co se nejvíc těšíte?

Především na rodinu a přátele. Moc času nebude, protože ve čtvrtek už letíme do Spojených států. Moc se těším i na pračku. Na cestách často peru v ruce a to je pro mne hodně náročné.

Reklama