Hlavní obsah

VIDEO: Střelci chtějí na pražském ME uspět, vysoko myslí hlavně junioři

České střelce čeká v závěru tohoto týdne historicky první mistrovství Evropy v Praze, kde budou o medaile bojovat ze vzduchových zbraní. V domácí výpravě se představí pět účastníků loňských olympijských her v Pekingu, mezi hlavní medailové kandidáty však podle všeho budou patřit junioři a juniorky.

Článek

V neolympijské kategorii běžící terč je jedním z aspirantů na přední umístění Miroslav Januš, jenž by měl se svými kolegy usilovat o medaili i v družstvech. "Osobně se však za favorita na zlato nepovažuji. Já to beru jako jakýkoliv jiný závod a chci udělat číslo, za které se nebudu stydět," řekl Januš na pondělní tiskové konferenci v Praze. Solidním výsledkem je podle něj zisk přibližně 580 z 600 možných bodů a postup do medailového rozstřelu.

Disciplína vzduchová puška totiž po vypadnutí z olympijského programu změnila způsob závěrečného boje o medaile; střelci tak již neabsolvují klasické finále, ale takzvaný Medal match, do kterého postoupí nejlepší čtveřice. Tu poté čeká rozstřel na šest bodů v modelu play off. "Ten, kdo vyhraje první část, tak nemá jistou medaili," řekl Januš, jenž má ve sbírce 82 medailí z olympijských her, mistrovství světa a mistrovství Evropy.

Emmons odpočívá

V olympijském programu se budou čeští střelci snažit nahradit odpočívající Kateřinu Emmons, která na předešlých třech kontinentálních šampionátech získala medaili. Dvojnásobná olympijská medailistka z Pekingu je momentálně na mateřské dovolené. V Praze však nebude chybět - jako divačka, spolupracovnice České televize i případně poradkyně pro své ještě nedávné kolegyně.

"Těším se, že závody uvidím jako divák. Hlavně na svoje disciplíny a doufám, že holky prodají to, na co mají. Hodně zvědavá jsem například na juniorky. Dvě z nich předvedly v lednu výkon, že mi asi vypráší kožich, až se vrátím," uvedla Emmons, která se zároveň pasovala do role týmového maskota. Její úlohu by podle všeho měla převzít Pavla Kalná-Hebartová, která se na ME prosadila několikrát v juniorské kategorii a v roce 2004 byla členkou zlatého družstva.

Mezi favority však Češi a Češky budou patřit zejména v juniorských kategoriích, v kterých by měli získat hned několik cenných kovů. "Tady je velice dobrá situace. Chceme objevit další střelce typu Katky nebo Vaška Hamana. Dá se říci, že ve všech závodech družstev máme šanci na medaile, stejně jako mezi jednotlivci," řekl šéf reprezentace Vladislav Šaňák.

Musilová bude usilovat o třetí zlato v řadě

O třetí individuální zlatou medaili za sebou bude usilovat pistolářka Michaela Musilová, která sbírala zkušenosti i v Pekingu. Zlato z ME i MS má ve své sbírce také Josef Nikl, jeden z hlavních favoritů střelby na běžící terč.

Evropský šampionát se bude od čtvrtka do neděle konat v pražské O2 Areně, která bude pro tuto akci speciálně upravena. Kapacita bude snížena na přibližně 3500 diváků a střílet se bude například i v části chodeb.

"Dlouho jsme zvažovali, kam mistrovství Evropy dáme, poté co jsme ho získali. Je to třetí velký mezinárodní závod v Česku v poslední době. Rozhodnutí padlo na Prahu, protože tady ještě nikdy nebyla podobná akce," vysvětlil předseda střeleckého svazu Jaroslav Pekař, proč se ME koná netradičně v metropoli.

Střelci měli s uspořádáním sportovišť v O2 Areně menší problémy i kvůli vysokému počtu startujících (550) a změnám pravidel. Nově totiž o postupujících do finále nebude při bodové shodě po základní části rozhodovat poslední položka, ale rozstřel. "Díky tomu se každý den natáhne program asi o dvě hodiny," uvedl Pekař.

Úprava bude možná opět zrušena

Současná úprava pravidel se však většině sportovního světa moc nezamlouvá, a tak je možné, že bude po premiérovém pražském šampionátu opět zrušena. "Jsme takový pokusný králík. Například v Mnichově byl na začátku roku velký mezinárodní závod a tamní pořadatelé tuto úpravu pravidel odmítli akceptovat. My ale musíme," podotkl Pekař.

Náklady na pořádaní ME jsou podle svazového šéfa přibližně šest milionů korun, značným přínosem pro pořadatele je ale startovné, které musejí účastníci platit. Momentálně je prodáno asi 850 vstupenek. "Což je pro nás dost. My jsme totiž zvyklí, že náklad na tisk vstupenek je vyšší než zisk z jejich prodeje," pousmál se Pilař. Denní vstupenka stojí 200 korun.

Reklama