Hlavní obsah

Rychlobruslařka Sáblíková: Chci ještě alespoň jednu medaili

Karel FeltPrávo

Odpočatá odlétala ve čtvrtek v poledne do zámoří rychlobruslařská královna Martina Sáblíková. Už 6. a 7. 3. ji čeká v Salt Lake City finále Světového poháru a poté 12. až 15. 3. na olympijském oválu ve Vancouveru mistrovství světa na jednotlivých tratích.

Foto: Ivana Roháčová

Rychlobruslařka Martina Sáblíková a trenér Petr Novák

Článek

„Sezóna je hodně dlouhá a náročná. Jsem příjemně překvapená, co už se mi podařilo vyhrát. Těžko se plánuje dopředu, protože záleží na mnoha okolnostech, ale chtěla bych z mistrovství světa alespoň jednu medaili, nejlépe zlatou, ze závodu na pět kilometrů. V každém případě se do zámoří na vrchol sezóny těším,“ řekla na dotaz Práva Martina Sáblíková.

Necelé tři dny volna po pondělním návratu jí přišly vhod. „Sice jsem trénovala, což jsem musela skombinovat s praním a žehlením, ale byla jsem doma. Mohla jsem si jít lehnout, kdy jsem chtěla a spát, jak dlouho jsem chtěla. Bylo to volnější. Zbavila jsem se kašle, ustoupila i bolest hlavy, odpočaly si svaly. Zůstala jen rýma, která také ustupuje,“ říkala s úsměvem před odletem na ruzyňském letišti česká ledová královna a nejvíc si přála, aby jí vydrželo zdraví.

Martina má splněno, říká Novák
Spokojený s výklony svojí svěřenkyně Martiny Sáblíkové je trenér Petr Novák. „V téhle sezóně už má splněno, ba dokonce přeplněno. Hlavně na mistrovství světa ve víceboji překvapila i mne zlatou medailí. Ale že na ni má, jsem zjistil v pátek, když zajela nejrychlejší kolo pod 28 sekund. Pak jsem ji řekl, že pojede o titul a ona se skutečně stala nejvšestrannější rychlobruslařkou planety,“ říkal s úsměvem Novák.
Za oceánem by ho uspokojila jedna medaile... „Všechno, co zajede, bude navíc, ale medaili na pět kilometrů na mistrovství světa bych bral. A nejlépe zlatou. Hodně jsme zvědaví na ovál ve Vancouveru. Martina pojede na nových nožích. Pořád máme směrem k olympiádě rezervy. V technice, způsobu jízdy i objemu tréninku. Slyšel jsem, že ji dřu, ale zatímco Martina má odtrénováno sedm set hodin, její největší soupeřky devět set až tisíc,“ dodal.
O nadcházejícím víkendu pojedou junioři Sáblík, Haselberger, Erbanová a Jirků MS svojí věkové kategorie, pak je čeká finále juniorského SP. Tři dny před seniorským MS přiletí děvčata do Vancouveru, kde jsou náhradnicemi na 1500 m resp. 3 km a pojedou družstva.

Už pátek začne trénovat na oválu v Calgary, kde v rámci tréninku pojede jeden závod na 500 m. Poté se přesune do Salt Lake City. „Ve Světovém poháru už nemohu být předstižena, takže spíš budu pilovat a zkoušet... Ale já když závodím, tak chci vždycky vyhrát,“ přiznala. „Pro mne bude důležité, poznat led ve Vancouveru a podle toho se připravit a stanovit taktiku. Mohu tu jet až čtyři závody - patnáct set metrů, tři kilometry, družstva a pět kilometrů. Je ale možné, že mne trenér na patnáctistovku nepošle. Chtěla bych vyhrát pětku, medaile by mohla být i na trojce, kde je ale větší konkurence. Co nejvýš chceme společně s Karolínou Erbanovou a Andreou Jirků dostat družstvo,“ dodala Sáblíková.

Reklama

Související témata: