Hlavní obsah

Januš: Chci nastřílet dobré číslo, pak se uvidí

Karel FeltPrávo

Český střelec Miroslav Januš už získal na velkých soutěžích 106 medailí, ale favoritem se v O2 areně na nadcházejícím evropském šampionátu ve vzduchové pušce v Praze cítit nebude. "Chci udělat dobré číslo, za které se nebudu stydět," nechal se slyšet Januš.

Článek

Jste největší nadějí českých střelců na zlato před nadcházejícím evropským šampionátem ve vzduchovce v Praze. Cítíte se jako favorit?

Do téhle role mě pasují novináři. Já osobně se za favorita na zlato nepovažuji. Beru letošní vzduchovkový šampionát jako jakýkoliv jiný závod a chci udělat dobré číslo, za které se nebudu stydět. Pak se uvidí, k čemu bude. Samozřejmě chápu, že vzhledem ke svým zkušenostem a medailím se na mne hodně spoléhá. Na to jsem zvyklý.

Kde máme, podle vás, hledat favority?

Švédové Andersson a Bergström nebo Ukrajinec Prianišnikov, ale dobrých borců tu je víc.

Běžící terč se bude střílet v O2 Areně u jižního vchodu. Může mít tohle poněkud nezvyklé místo nějaký vliv na závod nebo i na vás osobně?

Změnu vítám! Trénuji a spoustu závodů odstřílím v Plzni, jiné prostředí je zpestřením.

Disciplína už nemá klasické finále, rozhoduje takzvaný medailový souboj. Můžete ho přiblížit?

Do finále postupovalo osm střelců a vyhrál ten, který v součtu se základním závodem dosáhl nejlepšího výsledku. Finále se střílejí jen v olympijských disciplínách a k těm už běžící terč bohužel od olympiády v Aténách nepatří. V novém medailovém rozstřelu se utkají čtyři nejlepší. První střílí se čtvrtým, druhý se třetím. Za lepší ránu je bod, a kdo jich má šest, vyhrál souboj. Vítězové si to pak rozdají o zlato a poražení semifinalisté o bronz. Určitě to je divácky atraktivnější, ale pro střelce ne moc spravedlivé.

V čem konkrétně?

V základním závodě nastřílíte třeba 585 bodů a jste nejlepší. V souboji se utkáte se čtvrtým, který má řekněme jen 575 bodů. A prohrajete s ním. Zbude vám jen duel o bronz. Zatímco ve finále si dobrý střelec náskok několika bodů před ostatními udržel.

Reklama