Hlavní obsah

Carter šampiónem Welsh Open

LONDÝN/PRAHA

Ali Carter vybojoval svůj první bodovaný titul v kariéře po zisku sedmi framů v řadě, díky kterým v nedělním finále Welsh Open přehrál Joe Swaila 9-5. Kvalifikovaný pilot s přezdívkou Kapitán pozvedl nad hlavu trofej a zároveň obdržel šek na 35 000 liber před naprosto fantastickým newportským publikem čítajícím 1 350 diváků.

Foto: World Snooker

Ali Carter s trofejí pro vítěze Welsh Open

Článek

Carterovi se v prvních fázích nedařilo zklidnit se, což bylo možná zapříčiněno tím, že se přiblížil až tak nadosah bodovanému titulu. Teprve později to dokázal překonat a nechal plně rozvinout svou vrozenou útočnou hru. Od stavu 2-5 předváděl jeden lepší break než druhý a svého soupeře totálně přehrál 575 bodů ku 17 v šesti framech.

Již předtím se o něm hovořilo jako o jednom z nejlepších hráčů snookerové historie, který nikdy nevyhrál bodovaný titul, což nyní konečně smazal. Devětadvacetiletý hráč má dobře našlápnuto na zisk dalších trofejí.

Jeho nedělní vítězství je tak třešničkou na dortu jeho drastického zlepšení během posledních deseti měsíců. Během tohoto času se dostal do finále Mistrovství světa - v Crucible vystřihl i maximální náběh 147 bodů - a v této sezóně se dostal i do semifinále tří bodovaných podniků. Aktuálně poskočil na třetí pozici provizorního světového žebříčku.

Vše je o vítězství

"Je to neuvěřitelný úspěch a doufám, že další podobné jsou na cestě. Titul pro mě znamená všechno. Kvůli tomu jsem trénoval už odmala. Vše je o vítězství, je to o tom přijít domů a moci si říct, že není nikdo, kdo by mě porazil," řekl Carter.

Swail, který měl také namířeno na to stát se nejstarším hráčem jenž by poprvé získal bodovaný titul od roku 1988 a triumfu Douga Mountjoye, na soupeřovu hru v posledních fázích finále nenašel jedinou odpověď.

"Ali přišel dnes večer plně vyzbrojen, ty šance co jsem měl já se snad ani nepočítají," řekl Joe po svém prvním bodovaném finále v životě. "Když jsem totiž příležitost dostal, neměl jsem moc stolového času takže jsem byl vychladnutý. Na papíře to vypadá, jako bych zkolaboval, ale ono toho opravdu nebylo moc, co jsem mohl udělat."

Reklama