Hlavní obsah

Sáblíková vydrží čtyři olympiády, tvrdí její trenér Novák

PRAHA

Rychlobruslařka Martina Sáblíková sbírá medaile a rekordy jako na běžícím pásu. Pět zlatých má z mistrovství světa, jedno zlato a dva bronzy z ME. K tomu čtyři celková vítězství v SP a pět světových rekordů. Ve výčtu úspěchů se rychle blíží svému vzoru, Claudii Pechsteinové, a pomalu k největší legendě světového ženského rychlobruslení Gundě Niemannové.

Článek

„Obě může Martina překonat. Je jí jednadvacet let a má před sebou ještě čtyři olympiády. A když říkám, že z Vancouveru si může přivézt tři medaile, pak to není chvástání. Společně s lepšícími se juniorkami Erbanovou a Jirků mohou dosáhnout na medaili i v týmové soutěži. Vždyť letos triumfovaly ve Světovém poháru družstev,“ říká trenér Petr Novák.

A naznačí, jak to bylo s Martinou v jejích začátcích. „Říkal jsem jí, že může vyhrát mistrovství světa a olympiádu, už když jí bylo dvanáct let. Tenkrát jsem ty úspěchy podmiňoval tím, že mi musí věřit. Ona to dělá a je obrovsky cílevědomá i zdravě zarputilá. Klidně může jezdit ve špičce ještě patnáct let,“ praví přesvědčivě Novák.

Zlí čeští jazykové tvrdí...

Jenže... Tradiční zlí čeští jazykové tvrdí, že Martinu v tréninku dře. „Vůbec není pravda, že ji dřu. Pořád máme rezervy. V technice, způsobu bruslení i v objemu tréninku. Vždyť její největší soupeřky mají odježděno o dvě až tři sta hodin v sezóně víc než Martina. Když se Martina necítí, nebo je nemocná, vysadíme. Jdeme do rizika, to ano, ale s rozumem. Martina ví, kdy odpočívat. Třeba po příletu do Calgary se necítila dobře, všechno jako by na ni spadlo. Tak jsme vysadili, aby měla čas se srovnat. A je v pohodě,“ oponuje výsledkově bezejmenným kritikům Novák.

Poradí si i s narážkou, co když mu ledovou královnu odvede nějaký princ či dokonce král... „Myslím, že to hned tak nebude. Martina má správné vzory. Rychlobruslařky, které si pořídily rodinu až po třicítce. Některé se vrátily po dítěti a jsou zase dobré. Má to v hlavě dobře srovnané po všech stránkách. Ví, co chce a kudy vede cesta,“ praví trenér nejlepší rychlobruslařky na světě.

„Máme v Novis Teamu šikovné dívky i chlapce. Nemám možnost si vybírat talenty. Beru spadlé haluze a z nich se snažím dělat mistry světa. A ono se to daří. Z velké části i díky jejich přístupu. Ti mladí podřídili sportu osobní život, protože chtějí vyhrávat. Víc si jako trenér nemůžu přát,“ dodá Novák.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články