Hlavní obsah

Krasobruslař Březina zařadí do své jízdy čtverný skok

BRNO

Novou volnou jízdu s čtverným skokem chystá na příští sezónu stříbrný krasobruslař z juniorského mistrovství světa v Sofii Michal Březina. Zatím ještě nemá jasno, zda zařadí čtverný salchow, nebo toeloop. Březina už zkouší oba skoky, bude ale záležet, jak precizně je zvládne. Sezóna pro osmnáctiletého brněnského krasobruslaře úspěšným šampionátem v Bulharsku skončila, nyní se chce věnovat přípravám na maturitu.

Článek

"Kromě učení plánuji v letních měsících poskládat na příští sezónu svou novou volnou jízdu," uvedl na dnešní tiskové konferenci v Brně Březina. Jízdu chce pojmout jako příběh. "Musí zaujmout choreograficky i hudebně jak diváky, tak i rozhodčí. Důležité bude, aby takovou jízdu ohodnotili zvýšenou bodovou hodnotou rozhodčí. Zatím hledám vhodnou filmovou hudbu," dodal.

S výběrem volné jízdy mu bude radit pětičlenné koncilium. Tvoří jej dva trenéři, kteří se Březinovi věnují v přípravě na ledě: v Brně Petr Starec, v Oberstdorfu Karel Feifer. Dalšími odborníky jsou bývalá krasobruslařská hvězda Karol Divín, který při domácích trénincích také dohlíží na přípravu, kondiční trenér Petr Košír a závodníkův otec a bývalý krasobruslař z dob Petra Barny a Jozefa Sabovčíka Rudolf Březina.

Právě otec přivedl juniorského vicemistra světa ke krasobruslení. "Chtěl jsem sice hrávat hokej, měl jsem vzory ve zlatých olympijských hokejistech z Nagana. Táta mi ale tehdy správně řekl, že hokej mohu hrát dobře pouze v případě, že se naučím dokonale bruslit. Do krasobruslení mě nenutil. Jenže bruslení mě tak zaujalo, že už jsem hokej hrát nešel," zavzpomínal Březina na své začátky.

Nyní se připravuje z 60 procent v Brně a zbytek času tráví v Oberstdorfu. "Tamní příprava je pro mě nesmírně cenná. Trénuji ve skupině s Tomášem Vernerem a například s Italkou Carolinou Kostnerovou, tato společnost mě motivuje k tvrdé práci. V Oberstdorfu jsou tři ledové plochy vyhrazené pouze pro krasobruslaře, neboť tam není hokejový oddíl. A trénink v nadmořské výšce okolo tisíce metrů pomáhá mnohem rychleji zvýšit kondici," nastínil Březina výhody zahraniční přípravy.

Reklama