Hlavní obsah

Situace v Tibetu zkomplikovala Uhrovu himálajskou expedici

Pavel NovotnýSport.cz

Uzavření hranic Tibetu čínským komunistickým režimem notně zkomplikovalo plány Libora Uhra a pětice dalších českých horolezců, kteří se chystali zdolat vrcholy dvou himálajských obrů Čo Oju a Mount Everestu. Kvůli zákazu vstupu cizinců na území Tibetu musela expedice hledat náhradní cíl a jejich kroky nakonec zamíří na Annapurnu.

Foto: Beskydské rehabilitační centrum

Libor Uher a další členové expedice vystupují k kryokomory.

Článek

Uher, který před necelými dvěma lety jako teprve druhý Čech v historii zdolal vrchol druhé nejvyšší hory světa a dle mnohých vůbec nejtěžší osmitisícovky K2, chtěl se svými parťáky zamířit z Tibetu západní stěnou na vrchol Čo Oju (8201 m) a posléze se pokusit o dobytí nejvyšší hory světa Mount Everestu (8850 m) její severní stěnou, tzv. Hornbeinovým kuloárem.

Akce čínské vlády v předvečer 50. výročí okupace Tibetu, jejímž výsledkem je měsíční uzávěra hranic, ale učinila plánům horolezců přítrž. „Nemáme zaručeno, že se to v dubnu zlepší, a museli jsme proto přehodnotit plán celé expedice,“ mrzelo Uhra. Na základě jednání s nepálskou agenturou i sponzory nakonec volba padla na desátý nejvyšší vrchol na světě - Annapurnu (8091 m).

Uher, Petr Mašek, Radim Slíva, Petr Valchař, Miroslav Heczko a lékař Jan Behuň se připojili k povolení pro expedici dalšího českého dobrodruha Martina Minaříka a slovenského horolezce Jozefa „Dodo“ Kopolda. „Chtějí se pokusit o náročný traverz celé Annapurny. Naše plány jsou poněkud střídmější, jako nejschůdnější se jeví cesta po východním hřebeni. Že to nebude žádná procházka ale svědčí statistiky a fakt, že tam za 21 let nebyla žádná československá noha,“ uvedl Uher.

Everestu se nevzdávají

Česká šestice se ale nechce vzdát ani snu o zdolání nejvyšší hory světa. „Uvidíme, jak se situace během dubna vyvine. Pokud Čína otevře hranice, tak bychom se pokusili přeletět z Pokhary do Tingri a dál pokračovali podle původního plánu,“ přiblížil Uher, jenž se po dvou expedicích na K2 vydává do Himálají poprvé.

Výprava odlétá do Asie již za necelých deset dnů a příprava na expedici vrcholí. „K fyzické přípravě patří mimo jiné vynášení vody v PET lahvích na Smrk a Lysou horu, spining, skialp, lezení na stěně i na skále venku, ale hlavně technické lezení přímo v ledových stěnách a ledopádech, převážně v Rakousku,“ přiblížil Uher trénink na náročný podnik.

Podobně jako před úspěšnou expedicí na K2 se každodenním rituálem severomoravské party stala kryokomora. Každý den tři a půl minuty v minus 120 stupních. „Tento způsob přípravy se nám již osvědčil při přípravě na předchozí expedici,“ pochvaluje si Uher. Pokud půjde vše podle plánu, měli by se horolezci vrátit z himálajského dobrodružství do Česka na začátku června.

Reklama

Související témata: