Hlavní obsah

Cheltenhamský Zlatý pohár vyhrál favorizovaný Kauto Star

Favorizovaný kůň Kauto Star vyhrál Zlatý pohár, nejprestižnější britský překážkový dostih, kterým v pátek v Cheltenhamu vyvrcholil tradiční čtyřdenní mítink. V dostihu na 5200 metrů zvítězil s žokejem Rubym Walshem už podruhé - poprvé triumfoval v roce 2007, loni skončil druhý za svým tréninkovým kolegou Denmanem.

Článek

Letos si dva nejlepší britští překážkáři před vyprodaným hledištěm pořadí prohodili.

Oba tyto koně trénuje Paul Nicholls, nejúspěšnější překážkový trenér současnosti, jemuž se letos v Cheltenhamu mimořádně dařilo. Do Zlatého poháru poslal i čtvrtého a pátého koně v cíli - Neptune Collonges a My Will.

Mezi jeho svěřence se na třetím místě vklínil jen Exotic Dancer, zatímco s napětím očekávaný start nadějného Barbers Shop, startujícího v barvách britské královny, skončil jen sedmým místem mezi 16 startujícími.

"Kauto Star je nejlepší kůň, na jakém jsem kdy jezdil," uvedl žokej Walsh, který zvítězil s jednoznačným náskokem 13 délek. "Nemá žádné problémy, výborně skákal a ani v závěru mu nedocházejí síly. Spíše naopak," dodal nejúspěšnější žokej festivalu.

Denman, který se musel spokojit s druhým místem, však podle trenéra po zdravotních problémech předvedl obdivuhodný výkon. "Před dvěma týdny jsem předpokládal, že se Gold Cupu nebude moci zúčastnit, a vzhledem k tomu se ukázal jako neskutečný kůň," konstatoval trenér Nicholls. "Kauto Star je ale skutečným králem, k jeho výkonu není co dodat."

Reklama