Hlavní obsah

Erbanová skončila na MS jednadvacátá

VANCOUVER

Rychlobruslařka Karolína Erbanová obsadila na mistrovství světa ve Vancouveru 21. místo v závodě na 1500 metrů. Českému talentu se nepodařilo na trati porazit žádnou soupeřku, posun o jedno místo jí přinesla diskvalifikace původně vítězné domácí spolufavoritky Kristiny Grovesové.

Článek

Šampiónkou se stala německá obhájkyně prvenství Anni Friesingerová, jež získala svůj 16. titul jen díky chybě Grovesové, která vyšlápla z dráhy. Stříbro získala Ireen Wüstová z Nizozemska, ze sportovního neštěstí krajanky profitovala posunem na třetí místo Christine Nesbittová.

Erbanová nastoupila do závodu z pozice náhradnice a nad její síly byl útok na šestnáctou pozici, která by znamenala zajištění účasti na olympijských hrách. Její slavnější kolegyně Martina Sáblíková se startem na této trati nepočítala, po stříbru na trojce bude v sobotu obhajovat titul na trati 5000 metrů

Pro šestnáctiletou Erbanovou byl páteční závod debutem na seniorském mistrovství světa. Sama už po své jízdě odhadovala, že ji čeká některá z posledních příček. Na vítězku nakonec ztratila bezmála osm vteřin. "Je to moje první sezona, kdy jezdím opravdu hodně závodů," řekla vyčerpaná a zjevně zklamaná závodnice cestou z oválu do šaten.

Kladné hodnocení sezóny

Celou sezónu ale hodnotila vesměs kladně. "Vůbec jsem nečekala, že bych mohla zajet limity na Světový pohár dospělých. Začátek sezóny byl výborný, ale ke konci už na sobě cítím, že docházejí síly," dodala.

Po mistrovství světa, jímž sezona tento víkend vyvrcholí, se začne soustředit na olympijskou přípravu. "Bude jiná a těžší než letos. Všichni do toho půjdou naplno," očekává Erbanová.

O účast na olympiádě bude usilovat dál. "Byla bych ráda, kdybych se mohla kvalifikovat jak na týmy, což zatím vypadá dobře, tak i na samostatnou trať - na kilometr nebo 1500 metrů. Tam bych myslím mohla mít šanci," věřila.

Erbanová se na MS ve Vancouveru představí ještě v nedělním závodě družstev, který pojede spolu s čerstvou vicemistryní světa na 3000 metrů Sáblíkovou a Andreou Jirků. "Na neděli se těším. Je to poslední závod sezony, chceme si ho s holkama užít. Jsme hrozně rády, že na něm můžeme startovat, vůbec jsme s tím tuto sezonu nepočítaly."

Marsicano triumfoval

Mistrem světa na kilometrové trati se stal teprve devatenáctiletý Trevor Marsicano. Americký reprezentant oplatil čtvrteční těsnou porážku olympijskému vítězi a krajanovi Shanimu Davisovi z patnáctistovky, před obhájce titulu se dostal v nesmírně vyrovnaném souboji i domácí Denny Morrison.

Světovému rekordmanovi Davisovi unikla obhajoba prvenství o pouhých šest setin sekundy. Morrisona, který ve čtvrtek skončil za oběma soupeři třetí, dělily od času překvapivého vítěze čtyři setiny.

MS v rychlobruslení - jednotlivé tratě:
Muži - 1000 m:
1. Marsicano (USA) 1:08,96 min., 2. Morrison (Kan.) 1:09,00, 3. Davis (USA) 1:09,02, 4. Groothuis 1:09,25, 5. Bos 1:09,27, 6. Kuipers (všichni Niz.) 1:09,37.
Ženy - 1500 m:
1. Friesingerová (Něm.) 1:58,66, 2. Wüstová (Niz.) 1:58,83, 3. Nesbittová (Kan.) 1:58,88, 4. Anschützová-Thomsová (Něm.) 1:58,91, 5. Wojcická (Pol.) 1:59,06, 6. Lobyševová (Rus.) 1:59,10, ...21. Erbanová (ČR) 2:06,44.

Reklama