Hlavní obsah

Ruska Kanajevová ovládla Grand Prix moderních gymnastek v Brně

Olympijská vítězka Jevgenija Kanajevová z Ruska suverénně ovládla druhý díl letošního seriálu Grand Prix, který se uskutečnil o víkendu v Brně. Po sobotním triumfu ve víceboji zvítězila Kanajevová ve třech nedělních finálových cvičeních s obručí, míčem a stuhou před svou krajankou Věrou Sesinovou. Pouze ve finále se švihadlem si tyto ruské závodnice pořadí na prvních dvou místech prohodily.

Článek

Do všech finále se probojovaly i domácí moderní gymnastky. Monika Míčková skončila sedmá s obručí a osmá s míčem, Nela Radiměřská byla sedmá se stuhou a osmá se švihadlem.

Devatenáctiletá Kanajevová prokázala po vítězných závodech v Moskvě a minulý týden v Budapešti, že současné moderní gymnastice jednoznačně vládne, třebaže i v jejích sestavách se objevily drobné nepřesnosti. "Brněnského úspěchu si nesmírně vážím. Publikum bylo skvělé, nevyšla mi pouze sestava s míčem, kde jsem měla více chyb," uvedla Kanajevová.

Trenérka českých moderních gymnastek Zdena Schinzelová byla s vystoupením svých svěřenkyň spokojená. "Splnily jsme náš cíl, který jsme si vytkly před brněnským závodem. Naše gymnastky postoupily z osmého místa do finále a nemuseli jsme využít volné deváté místo pro domácí závodnici. Některé prvky naše děvčata nezvládla, ani přední světové špičky ale zatím nemají stále své sestavy dokonale zažité. Ale myslím si, že do mistrovství republiky to dotáhneme," řekla Schinzelová.

Míčková sice nejvíce pomýšlela na finále se stuhou, ale v kvalifikaci se jí stuha dvakrát zasekla. "Přitom jsem se na toto cvičení nejvíce těšila. Proti mým předpokladům jsem se ale dostala do finále ve cvičení s míčem," dodala Míčková, která už má za sebou moskevský start. Podle trenérky Schinzelové předvedla Míčková lepší výkon před dvěma týdny v Rusku.

Svůj první start v sezoně absolvovala Radiměřská, která se rovněž představila ve dvou finále. "Na úvod sezony jsem se svými výsledky spokojena," poznamenala Radiměřská.

Brněnský start zato nevyšel Ivě Mendlíkové, která se do žádného finále nedostala. V sobotní kvalifikaci skončila z trojlístku českých závodnic v každém náčiní druhá. "V součtu jsem ale byla až třetí. Pokazila jsem cvičení se stuhou, která se mi zasukovala. Ale je začátek sezony, k odvetám budu mít ještě dostatek příležitostí," podotkla Mendlíková.

Druhý závod seriálu Grand Prix v moderní gymnastice - finále:
Švihadlo: 1. Sesinová 27,675, 2. Kanajevová (obě Rus.) 27,575, 3. Stanjutaová (Běl.) 26,100, ...8. Radiměřská (ČR) 23,625.
Obruč: 1. Kanajevová 27,725, 2. Sesinová 27,600, 3. Maksymenková (Ukr.) 25,950, ...7. Míčková (ČR) 23,550.
Míč: 1. Kanajevová 27,900, 2. Sesinová 27,800, 3. Stanjutaová 26,500, ...8. Míčková 24,050.
Stuha: 1. Kanajevová 28,075, 2. Sesinová 27,375, 3. Stanjutaová 26,750, ...7. Radiměřská 23,100.

Reklama