Hlavní obsah

Trenér rychlobruslařů Novák chce přivézt z olympiády tři medaile

Veronika FeltováSport.cz

Maximálně spokojený je s letošní sezónou trenér českých rychlobruslařů Petr Novák. Jeho svěřenkyně Martina Sáblíková vybojovala dva tituly mistryně světa a radost mu udělaly i její kolegyně, které šly výkonnostně nahoru. Nyní ho čeká volno, relaxovat ale dlouho nehodlá. „Týden si odpočinu a pak už začnu s přípravou na nadcházející olympijský rok,“ přiznal kouč Sport.cz a deníku Právo.

Foto: Sport Invest

Rychlobruslařka Martina Sáblíková s trenérem Petrem Novákem a zlatou medailí z mistrovství světa v závodě na 5 km

Článek

V neděli svěřenkyně Petra Nováka odjely poslední soutěž letošní sezóny. V závodě družstev na mistrovství světa v kanadském Richmondu skončily na sedmém místě a kvalifikovaly se tak na olympijské hry ve Vancouveru 2010. „Potřebovali jsme dojet a kvalifikovat se na olympiádu. To se povedlo,“ řekl kouč.

„Závod byl ale poznamenán problémem Karolíny Erbanové s aklimatizací. Přiletěla kvůli startu na šampionátu juniorek pozdě. To jí rozhodně nevyčítám, je to její první velká sezóna. Závod rozjela solidně, po ní jedno kolo táhla Andrea Jirků a další čtyři už Martina Sáblíková. Jenže ta pak musela brzdit, aby Karolínu neutrhla. Byl to náš nejpomalejší čas. Umíme to za 4:05 minuty, což je kousíček od medaile. Tím chci říct, že o ni se chceme příští rok poprat,“ netajil se ambicemi Novák.

Maximální spokojenost

<span>Právě skončená sezóna udělala kouči radost. „Jsem maximálně spokojený. Martina letos získala dva tituly mistryně světa, k tomu stříbro, a také bronz z Evropy. Nahoru šly i Andrea Jirků a náš nováček, šestnáctiletá Karolína Erbanová. Co víc bych si mohl jako trenér přát,“ přiznal Novák. Jedna věc ho ale trápí. „Rychlobruslařský svaz stále nedostává i přes sliby více peněz, které by si zasloužil,“ dodal.</span>

Nyní čeká trenéra po náročné sezóně volno. “Už se na něj strašně moc těším. Všichni jsme už opravdu hodně unavení. Týden si odpočnu, pak si proberu skončenou sezónu a začnu připravovat tu olympijskou. Zahájíme ji zhruba za čtrnáct dní,“ prohlásil. A na co se kouč hlavně zaměří? „Na zrychlení všech tří děvčat. Vše teď podřídíme olympiádě. Nepojedeme nic, co nebude nutné, včetně juniorských šampionátů. Karolínu stály hodně sil a pak jí chyběly na mistrovství světa. Věřím, že ve Vancouveru pojedeme o tři medaile,“ uzavřel Novák.

Reklama