Hlavní obsah

Nejlepším handicapovaným sportovcem roku 2008 je plavkyně Hlaváčková

Veronika FeltováSport.cz

Nejlepším handicapovaným sportovcem roku 2008 se stala čtyřnásobná medailistka z paralympiády v Pekingu plavkyně Běla Hlaváčková. Na druhém místě byl vyhlášen cyklista Jiří Ježek, třetí skončila koulařka Eva Kacanu.

Foto: Jan Kalenský

Česká plavkyně Běla Hlaváčková

Článek

V pražském TOP Hotelu byly v úterý večer vyhlášeny výsledky soutěže o nejlepšího českého handicapovaného sportovce roku 2008. První místo obsadila plavkyně Běla Hlaváčková, která na paralympiádě v Pekingu získala dvě zlata, jedno stříbro a také bronz.

Překvapená ale příliš nebyla. "Za naše výsledky dostáváme body, takže jsem tušila, že bych mohla vyhrát. Všem, kteří mi pomáhají, moc děkuji," řekla Hlaváčková. Druhý v pořadí skončil úspěšný cyklista Jiří Ježek, který v Pekingu vybojoval taktéž čtyři medaile. Třetí příčka patří koulařce Evě Kacanu, která si z paralympiády přivezla zlato a světový rekord.

Letos chce překonat sama sebe

Běla Hlaváčková se už pilně připravuje na letošní sezónu. „Trénuji ještě více než loni. Po paralympiádě jsem odpočívala jen čtrnáct dní a pak už jsem se vrhla opět do přípravy. Do vody jsem se už moc těšila,“ přiznala plavkyně. Motivaci rozhodně neztratila. „Ráda bych překonala svůj vlastní světový rekord. Také bych chtěla uspět na evropském šampionátu, který se koná v říjnu,“ plánovala.

Půl miliónu pro handicapované

Před slavnostním vyhlášením předal pražský zastupitel JUDr. Petr Hulinský půl miliónu korun občanskému sdružení Spastic Handicap. Symbolický šek, který poslouží na odměny trenérům i na cesty sportovců na soutěže, převzal držitel sedmi medailí z paralympijských her Roman Musil.

„Považuji za normální podporovat takto potřebné. Pro spastiky je sport často jedinou možností, jak se dostat mezi vrstevníky, zapomenout na problémy a necítit se vyřazený ze společnosti,“uvedl  Hulinský, čestný předseda Českého paralympijského výboru.

Handicapovaný sportovec roku 2008: 1. Hlaváčková (plavání), 2. Ježek (cyklistika), 3. Kacanu (atletika), 4.-10. Bouška, Kvasnička (oba cyklistika), Drahonínský (lukostřelba), Kmochová (lyžování), Němec (atletika), Povýšil (plavání), Sedliský (tenis)
Juniorka roku: Berná (atletika), Macková (cyklistika), Míková (plavání)
Junior roku: Kvasnička (cyklistika)
Objev roku - ženy: Vrátilová (atletika)
Objev roku - muži: Sedliský (tenis)
Trenér roku: Brada (lukostřelba), Prokšová (lyžování), Slavík (cyklistika), Webr (atletika), Zapletal (cyklistika)
Družstvo roku: Kratina, Procházka (boccia), Bouška, Ježek, Kvasnička (cyklistika), Černá, Kuncová, Sidková (lukostřelba)
Síň slávy: Smetana (volejbal)

Reklama