Hlavní obsah

Krasobruslař Verner se chce na MS vrátit, kam patří

PRAHA

Návrat na místa, kam podle svých kvalit patří, to je hlavní cíl českého krasobruslaře Tomáše Vernera před mistrovstvím světa. Mistr Evropy z roku 2008 na posledních dvou velkých akcích pokazil volné jízdy a místo bojů o medaile se dočkal velkých zklamání. V Los Angeles by to příští týden chtěl změnit.

Článek

"Pro mě je hlavní, abych se vrátil tam, kam patřím. Mým zájmem je zajet dobře na mistrovství světa. Zatím se mi letos nepodařilo zajet optimálně oba programy, a to bych chtěl změnit," řekl Verner.

Na mistrovství světa bude patřit do okruhu kandidátů na medaile, který je však v mužské kategorii velmi široký. Vedle mistra Evropy a vicemistra světa Briana Jouberta přijedou i silní Američané, Japonci a Kanaďané. "Myslím, že na zlato může jet sedm až osm lidí, bude otázka, komu z nás se ten závod nejvíce povede. Los Angeles je navíc poslední závod sezony, takže bude záležet i na tom, kolik komu zbylo sil," uvedl.

MS je zároveň kvalifikací na OH

Mistrovství světa je letos zároveň kvalifikací na olympijské hry ve Vancouveru. Pokud by Verner skončil na světovém šampionátu v nejlepší desítce, zajistil by České republice dvě místa pod pěti kruhy. V Kanadě by se tak mohl představit společně s juniorským vicemistrem světa a desátým mužem z letošního mistrovství Evropy Michalem Březinou.

"To, abych vyjel dvě olympijská místa, je jedním z mých cílů, i když ne ten hlavní. Druhé místo na olympiádě je i pro mě důležité. Chci, aby Michal jel a aby naše olympijská výprava byla větší," komentoval to dvaadvacetiletý krasobruslař.

Přípravu absolvoval v Německu

Závěrečnou přípravu před pátečním odletem do dějiště šampionátu absolvoval tradičně v německém Oberstdorfu a trénink probíhal přesně podle jeho představ. Výpadkům ve volných jízdách chtěl předejít častějším zařazováním kompletních programů do tréninku, což se mu dařilo.

Při každém tréninku odjel v plánované náplni krátký program i volnou jízdu. "Začátky byly těžké, protože jsem do toho ještě rozjížděl nové boty, takže pro mě nebylo náročné jenom skákat, ale také kroky a piruety. Celé čtyři týdny jsem ten plán dodržel, odhadem jsem mohl zajet kolem dvaceti volných jízd," poznamenal.

S trenéry Vlastou Kopřivovou a Michaelem Huthem se zaměřil především na to, aby se vyhnul zařazování jednoduchých skoků místo trojitých, na což na posledních vrcholných akcích doplatil. V současném systému bodování je to totiž mnohem větší chyba než případný pád u trojitého skoku. "Nedá se říci, že by tam jednoduché skoky vůbec nebyly, ale bylo jich minimum. Většina chyb byla takových, že jsem upadl," řekl.

Po ME vyměnil boty

Po mistrovství Evropy se rozhodl vyměnit opotřebované boty za nové, protože ty staré už byly hodně rozježděné a dělaly mu problémy. Před kontinentálním šampionátem mu tlačily na nárt v místě šněrování, z čehož se mu zanítila šlacha. Nijak výrazně ho to neomezovalo, ale musel kvůli tomu skákat v tréninku o něco méně čtverných skoků, než si představoval.

Potíže už jsou definitivně zažehnány. "V nových botách jsem si navíc nechal udělat speciální polstrování, aby šněrování co nejméně přicházelo do kontaktu s tímto místem. Problémy už ustoupily," pochvaloval si.

Mohl tak trénovat naplno včetně čtverných toeloopů, což prospělo nejen jeho sebevědomí. "Hlavně je trénování se čtverným skokem mnohem větší zábava. Trojité skoky skáče každý, je fajn umět ještě něco navíc," liboval si.

O kombinaci se čtvertným toeloopem se teprve rozhodne

Až přímo na místě se rozhodne, jestli kombinaci se čtverným toeloopem zařadí do krátkého programu. "Mohu jen říct, že krátký program trénuji se čtverným toeloopem," prozradil. Pokoušel se ho zařadit v závodech Grand Prix, ale ani jednou se mu to nepodařilo.

Na mistrovství Evropy na příkaz trenérů neriskoval a zařadil jen kombinaci dvou trojitých toeloopů, přesto si vytvořil nový osobní rekord 81,45 bodu. Případná vydařená kombinace s čtverným skokem a bezchybné splnění všech ostatních prvků by však jeho maximum posunuly ještě o několik bodů výše.

Během šampionátu bude mít nového spolubydlícího, protože místo zkušeného tanečního páru Kamila Hájková, David Vincour do Los Angeles jedou devatenáctiletí Lucie Myslivečková s Matějem Novákem. "S Matýskem se znám už dlouho, to nebude problém," řekl Verner.

Doufá, že mu změna spolunocležníka může přinést první světovou medaili. "Možná je na čase Davida vyměnit. Ze začátku mi nosil štěstí, získal jsem s ním první medaile, ale v Göteborgu ani Helsinkách to nevyšlo," dodal s nadsázkou Verner.

Reklama