Hlavní obsah

Olympijský výbor se chystá zvýšit odměnu za zlato na 1,5 miliónu

PRAHA

Odměna za zlatou medaili pro české olympioniky by už v příštím roce na hrách ve Vancouveru mohla být 1,5 miliónu korun. Návrh na zvýšení prémie o půl milionu bude ve středu projednávat výkonný výbor ČOV. Zvýšit o 100 tisíc korun by se měly i odměny za stříbro a bronz. ČTK to řekl místopředseda ČOV František Dvořák.

Článek

Milión za olympijské zlato dostávali čeští reprezentanti od her v roce 1996 v Atlantě. Do té doby byly odměny podstatně nižší. O zvýšení prémie se diskutuje už dlouho a výkonný výbor na svém únorovém zasedání hned po volbách rozhodl, že medailistům přidá. O konkrétních částkách však bude jednat až ve středu a návrh pak ještě musí schválit dubnové plénum ČOV.

Dvořák prozradil, že existovalo několik variant. Podle jedné měli olympijští vítězové dostat dva milióny, ale zároveň by se nezvyšovaly prémie pro majitele stříbra a bronzu. Ti podle současného návrhu dostanou také přidáno. Za druhé místo by mělo být 700 tisíc a za třetí 400 korun. Dosavadní částky byly o 100 tisíc nižší.

Změny zřejmě doznají i odměny pro dvojice a družstva a realizační týmy, které si za zlato mohou rozdělit půl miliónu místo dosavadních 300 tisíc. Hokejisté mají za zlato slíbeno deset milionů jako v roce 1998 v Naganu, stříbro bylo oceněno šesti milióny a bronz třemi. Dvořák zdůraznil, že navržená změna platí jen pro Vancouver, před hrami v Londýně bude ČOV jednat o prémiích znovu.

V odměňování za olympijské medaile patří Česká republika k evropskému průměru. Na minulých hrách měly podle dostupných informací největší finanční motivaci Řekové, u nichž mělo zlato v přepočtu hodnotu více než pět milionů korun. Čtyři miliony dostávali Rusové a Italové, ale například Němci brali jen 360 tisíc.

Středeční výkonný výbor bude projednávat také nominační kritéria a do funkce uvede nového tiskového mluvčího Alexandra Klimenta. Bývalý mluvčí fotbalové Slavie vystřídá Jana Martinka.

Reklama

Související témata: