Hlavní obsah

Verner na MS útočí na medaili, po krátkém programu je čtvrtý

LOS ANGELES

Český krasobruslař Tomáš Verner bude na mistrovství světa útočit na medaili. Evropský šampion z roku 2008 je v Los Angeles po středečním krátkém programu čtvrtý se ztrátou 2,19 bodu na třetího Patricka Chana z Kanady. Vede obhájce stříbrné medaile Francouz Brian Joubert, který má na Vernera náskok 4,04 bodu.

Článek

Dvaadvacetiletý český reprezentant zariskoval a na rozdíl od kontinentálního šampionátu se pokusil zařadit kombinaci čtverného a trojitého toeloopu. Poprvé v této sezoně se mu ji podařilo na závodě zvládnout, jako jediný ze všech účastníků mužské soutěže ji v krátkém programu skočil čistě.

O osobní rekord se připravil chybou při trojitém axelu, z něhož měl nečistý výjezd. Kvůli tomu zaostal o více než bod za osobním maximem z lednového kontinentálního šampionátu v Helsinkách, ale zůstal v kontaktu s nejlepšími.

Kombinaci se čtverným toeloopem zařadil i úřadující evropský šampion Joubert, který se po čtverném skoku dotkl rukou ledu a po trojitém následoval výpad. Sice nezískal tak vysoké hodnocení jako na ME, ale na průběžné vedení to stačilo. Zkušený Francouz tak může zopakovat titul z roku 2007.

Z Američanů nejlepší druhý Lysacek

Z domácích krasobruslařů se nejvíce dařilo Evanu Lysacekovi, který je průběžně druhý s mankem 1,7 bodu na Jouberta a minimálním náskokem patnácti setin před Chanem. Dvojnásobný bronzový medailista z MS předvedl na rytmy Bolera naprosto čistý krátký program, který navíc ozdobil skvělými krokovými pasážemi.

Totéž se podařilo vítězi letošního mistrovství čtyř kontinentů Chanovi. Navzdory tomu zaostal o více než sedm bodů za osobním rekordem, který si vytvořil právě na letošním šampionátu pro mimoevropské krasobruslaře.

Vzhledem k minimálním rozdílům mezi nejlepšími krasobruslaři se bude o medailistech rozhodovat v dnešních volných jízdách. Verner do nich půjde ze stejné pozice jako na loňském mistrovství světa v Göteborgu, kde selhal a propadl se až na patnáctou příčku.

Mistrovství světa v krasobruslení:
Muži - krátký program: 1. Joubert (Fr.) 84,40, 2. Lysacek (USA) 82,70, 3. Chan (Kan.) 82,55, 4. Verner (ČR) 80,36, 5. Kozuka (Jap.) 79,35, 6. Contesti (It.) 78,50.

Reklama

Související témata: