Hlavní obsah

Krasobruslař Verner skončil na MS čtvrtý, titul získal Lysacek

LOS ANGELES

Český krasobruslař Tomáš Verner skončil na mistrovství světa těsně pod stupni vítězů. Na šampionátu v Los Angeles ve čtvrtek zajel čtvrtou volnou jízdu a zaostal o 4,26 bodu za bronzovým Brianem Joubertem z Francie. Titul získal Američan Evan Lysacek před Kanaďanem Patrickem Chanem.

Článek

Verner, který čtvrtým místem zopakoval dva roky staré maximum z MS, ve volné jízdě dlouho sahal po medaili. Program zahájil famózní kombinací čtverného a trojitého toeloopu, čistě skočil trojitý lutz, axel i salchow. První drobné zaváhání přišlo po druhém trojitém axelu, po němž zvládl do kombinace zařadit jen jednoduchý toeloop.

Na rozdíl od loňského MS a letošního ME se vyhnul jednoduchým skokům, ale v závěru jízdy skočil lutz a flip jen se dvěma otáčkami, což ho připravilo o šanci na stupně vítězů. Bezprostředně po skončení volné jízdy dal dvaadvacetiletý český reprezentant najevo své zklamání, od trenéra Michaela Hutha vzápětí dostal lehký pohlavek.

O čtyři body za svým maximem

Ziskem 151,35 bodu o více než čtyři body zaostal za svým osobním maximem a v průběžném pořadí se zařadil za Chana. Osmnáctiletý Kanaďan na rozdíl od Vernera nezařazuje čtverný skok, ale vedle podobně nevydařené kombinace po axelu udělal chybu už jen u rittbergeru, který skočil s pouhými dvěma otáčkami.

Verner musel čekat, jestli nezaváhá některý z vedoucích dvou závodníků po krátkém programu. Jako první z nich nastoupil Lysacek, který se v soutěžích někdy pokouší o čtverný skok, ale tentokrát ho nezařadil. Předvedl však naprosto čistou jízdu a ziskem 159,53 bodu si vytvořil nový osobní rekord.

To mu po dvou bronzových medailích z let 2005 a 2006 přineslo první světový titul, k němuž mu pomohly i chyby lídra soutěže Jouberta. Ten místo avizovaných tří čtverných skoků zařadil jediný, nevydařil se mu druhý trojitý axel a v samém závěru programu upadl při dvojitém axelu. Loňský vicemistr světa tak z prvního místa po krátkém programu klesl na bronzovou příčku a nepodařilo se mu zopakovat titul z roku 2007.

Mistrovství světa v krasobruslení:
Muži: 1. Lysacek (USA) 242,23, 2. Chan (Kan.) 237,58, 3. Joubert (Fr.) 235,97, 4. Verner (ČR) 231,71, 5. Contesti (It.) 226,97, 6. Kozuka (Jap.) 222,18.

Reklama

Související témata: