Hlavní obsah

Olympijská pochodeň už v budoucnu nebude obíhat svět

DENVER

Celosvětové štafety s olympijskou pochodní předcházející hrám jsou minulosti. Mezinárodní olympijský výbor ve čtvrtek na zasedání v Denveru rozhodl, že v budoucnosti už se štafeta s olympijskou pochodní nepoběží mimo hranice pořadatelské země. Chce tím předejít možným rizikům a negativním projevům, jaké provázely v loňském roce štafetu mířící do Pekingu.

Článek

Pořadatelská města olympiád od roku 2016 už tedy nemohou plánovat mezinárodní úseky běhu s pochodní. Organizátoři her v Londýně a Vancouveru se pro stejný krok rozhodli dříve a pořadatele zimních her 2014 v Soči k tomu vyzvou zástupci MOV.

"Byly patrné problémy s národními olympijskými výbory i samotnými zeměmi a rovněž jsme viděli rizika spojená s celosvětovou štafetou," uvedl výkonný ředitel MOV Gilbert Felli. "Pokud zůstane pochodeň v (pořadatelské) zemi, budeme nad ní mít větší kontrolu," dodal.

Štafeta s olympijskou pochodní se poprvé běžela před olympiádou v Berlíně v roce 1936 a hitlerovské Německo ji tehdy použilo jako součást nacistické propagandy. Celosvětová štafeta se poprvé běžela před pěti lety, kdy hry hostily Atény. Loňskou pouť pochodně z Olympie do Pekingu provázely velké nesnáze především ve světových metropolích Londýně, Paříži či San Francisku, kde se konaly masivní protesty protibetských aktivistů a odpůrců čínské politiky.

Reklama

Související témata: