Hlavní obsah

Legendární hokejista Jaroslav Pouzar získal cenu fair play

PRAHA

Legendární hokejový reprezentant Jaroslav Pouzar získal hlavní cenu Českého klubu fair play za rok 2008 za celoživotní postoj. Další hlavní cenu za čin si odnesli horolezci Zdeněk Hrubý a Radek Jaroš, kteří při výstupu na osmitisícový himalájský vrchol Dhaulagiri zachránili polské kolegy a při sestupu pomohli vyčerpaným španělským horolezcům.

Článek

Jaroslav Pouzar, dvojnásobný mistr světa, trojnásobný vítěz Stanley Cupu a držitel stříbrné medaile z olympiády, převzal hlavní cenu Českého klubu fair play za rok 2008 za celoživotní postoj. "Jsem velice potěšen. Toto ocenění mi dává sílu do další práce," přiznal sedmapadesátiletý hokejista. Po skončení aktivní kariéry se vrátil do Českých Budějovic, kde působil jako trenér a funkcionář. Poté ale jeho práci zastavila leukémie. Podstoupil transplantaci kostní dřeně.

Do nemocnice dojíždí jedenkrát měsíčně na kontrolu a už se opět věnuje své velké lásce - hokeji. "Byly chvíle, kdy jsem chtěl se vším skoncovat. Nakonec jsem rád, že jsem ten boj nevzdal. Mám teď velkou chuť stále něco dělat," přiznal. Nyní má velké plány. "Na podzim bych chtěl stavět novou halu," prohlásil. Radost mu dělá i jeho malý syn, který se taktéž věnuje hokeji. "Má šikovné ruce a dobře bruslí, tak uvidíme, jak mu to půjde dál," dodal Pouzar.

Hlavní cenu za čin si odnesli horolezci

Hlavní cenu za čin si odnesli horolezci Zdeněk Hrubý a Radek Jaroš. Ti při výstupu na osmitisícový himalájský vrchol Dhaulagiri zachránili dva polské horolezce postižené výškovou nemocí. Při sestupu pak ještě pomohli dvěma Španělům, kteří byli zcela vyčerpaní.

Čestný diplom za celoživotní činnost získal Ilja Matouš, bývalý reprezentant v běhu na lyžích a později skvělý trenér. Mezi oceněnými byl také fotbalový brankář pražské Sparty Milan Švenger, který zachránil život řidiči, jenž měl nehodu. Dále žokej Josef Váňa, který poskytl první pomoc jezdci, který spadl z koně a zůstal v bezvědomí.

Za čin převzal cenu také kapitán hokejistů Pardubic Jan Snopek, který přiznal v utkání extraligy na ledě Znojma, že tečoval puk, který opustil hrací plochu. Za opravení výroku rozhodčího ve svůj neprospěch byli dále oceněni stolní tenista Zlína Petr David, fotbalový brankář 1.FC Slovácko Miroslav Filipko, hokejisté Jiří Dopita a Jaroslav Klimeš, jenž upozornil rozhodčího, že v nepřehlédnutelné situaci před brankou sám udeřil holí spoluhráče nešťastně do obličeje, takže by nebylo fér, aby byl potrestán hráč soupeře.

Reklama