Hlavní obsah

Domninová se Šabalinem získali premiérový titul mezi tanečníky

Oksana Domninová a Maxim Šabalin poprvé v kariéře získali světový titul v soutěži tanečních párů. Ruští krasobruslaři na šampionátu v Los Angeles díky nejlepšímu volnému tanci porazili o 1,22 bodu domácí Američany Tanith Belbinovou a Benjamina Agosta, třetí skončili Kanaďané Tessa Virtueová a Scott Moir.

Článek

Čeští reprezentanti Lucie Myslivečková a Matěj Novák obsadili jednadvacátou příčku. Při premiéře na velké seniorské akci se partner ve volném tanci dopustil drobných zaváhání při sólových piruetách a při jedné ze zvedaných figur, což devatenáctileté Čechy srazilo ze dvacátého místa po originálním tanci o jedno místo níže. Myslivečková s Novákem tak nezajistili českému páru místo na olympijských hrách ve Vancouveru, které ještě mohou Češi získat v podzimní dodatečné kvalifikaci v Oberstdorfu.

Domninová se Šabalinem kvůli partnerově bolavému kolenu nestartovali na loňském mistrovství světa a nedokončili letošní ME, ale v Los Angeles si dokonale spravili chuť. Rozhodčí jejich volný tanec na hudební motivy z baletu Spartakus ocenili nejvýše ze všech pátečních vystoupení, což mistrům Evropy z roku 2008 zajistilo první světové zlato.

Na to naopak stále čekají Belbinová s Agostem. Tréninkoví partneři nových šampiónů v jízdě na hudbu z opery Tosca ukázali dramatickou polohu a předvedli bezchybný výkon, ale na první americké světové zlato v této kategorii to nestačilo. Po loňském čtvrtém místě se však stříbrní olympijští medailisté z Turína vrátili na stupně vítězů.

Velmi dramatický byl boj o bronzovou medaili mezi kanadským párem a Američany Meryl Davisovou a Charliem Whitem. Domácí reprezentanti své rivaly, kteří stejně jako oni trénují pod vedením Igora Shpilbanda a Mariny Zujevové, ve volném tanci těsně porazili, ale na bronz to nestačilo. Obhájci stříbrných medailí Virtueová a Moir, kteří si pro volný tanec vybrali moderní doprovod skupiny Pink Floyd, uhájili třetí místo s náskokem pouhých čtyř setin bodu.

Světový šampionát se nevydařil úřadujícím mistrům Evropy Janě Chochlovové a Sergeji Novickému, kteří v Los Angeles skončili šestí a byli až třetím evropským párem.

Mistrovství světa v krasobruslení:
Taneční páry: 1. Domninová, Šabalin (Rus.) 206,30, 2. Belbinová, Agosto (USA) 205,08, 3. Virtueová, Moir (Kan.) 200,40, 4. Davisová, White (USA) 200,36, 5. Pechalatová, Bourzat (Fr.) 194,36, 6. Chochlovová, Novickij (Rus.) 193,41, ...21. Myslivečková, Novák (ČR) 142,99.

Reklama