Hlavní obsah

Čtverný skok je mezi krasobruslaři pořád zbraň, ale není nezbytný

LOS ANGELES

Výsledky letošního mistrovství světa v krasobruslení přispěly další kapitolou do debat o tom, jestli je v mužské kategorii pro úspěch nezbytný čtverný skok. Podruhé za sebou se totiž stal mistrem světa závodník, který se o něj ani nepokusil. Američan Evan Lysacek však k tomu musel předvést naprosto precizní výkon, který se ani jednomu z krasobruslařů se "čtverákem" v Los Angeles nepodařil.

Článek

V závěrečné rozjížďce, v níž startovala nejlepší šestice po krátkém programu, se o čtverný skok pokusili jen oba Evropané, Francouz Brian Joubert a český reprezentant Tomáš Verner.

Verner dokonce skočil kombinaci čtverného toeloopu s trojitým, ale na medaili to nestačilo. Rozhodně to však neznamená, že by byl čtverný skok zbytečný. Pokud by totiž nezařadil v závěru volné jízdy dva dvojité skoky a lépe se mu vydařila kombinace po druhém trojitém axelu, po němž skočil jen jednoduchý toeloop, dostal by se podle všeho ve volné jízdě přes hranici 160 bodů. V takovém případě by americkému krasobruslaři ani výkon bez jediné chybičky, ale bez čtverného skoku, minimálně ve volné jízdě na Vernera nestačil.

Dvaadvacetiletému českému reprezentantovi navíc kombinace se čtverným toeloopem výrazně pomohla v krátkém programu. Pokud by zařadil jen kombinaci dvou trojitých toeloopů jako na mistrovství Evropy, dostal by zhruba o pět bodů méně a ztratil by kontakt s absolutní špičkou. Takhle ho ani chyba u trojitého axelu nepřipravila o reálnou šanci na medaili.

Joubert se o čtverných skocích pohádal s Chanem

Absenci čtverných skoků u špičkových závodníků nelibě nese především úřadující mistr Evropy Joubert, který měl kvůli tomu krátce před šampionátem slovní přestřelku s nakonec stříbrným Kanaďanem Patrickem Chanem. Francouzský krasobruslař potřebuje největší soupeře přeskákat, protože v obtížnosti krokových pasáží i piruet za nimi zaostává. A to se mu v Los Angeles nepodařilo.

Mužská soutěž navíc znovu ukázala, nakolik jsou v případě zámořských závodníků ošidná jejich osobní maxima z mistrovství čtyř kontinentů. Například Chan na něm za krátký program získal 88,90 bodu, zatímco na MS za rovněž bezchybný výkon inkasoval jen 82,55. Může to být dáno rozdílným složením komise rozhodčích. Ti ze šampionátu pro mimoevropské krasobruslaře totiž nešetří ani těmi nejvyššími koeficienty za provedení jednotlivých prvků, navíc Chan od nic dostal takřka o dva body více ve známce za programové komponenty. Ta je hodně závislá na subjektivním pohledu arbitrů.

Světový šampionát také ukázal, že mezi ženami Evropa zaostává za Asií i zámořím. Kontinentální šampionka Laura Lepistöová z Finska skončila šestá, ale na stupně vítězů se dívala z uctivého odstupu dvaceti bodů. Selhání ve volné jízdě připravilo o šanci na úspěch další evropskou naději Carolinu Kostnerovou z Itálie.

Mezi ženami stanovila světový rekord Korejka Kim Ju-na

Soutěž žen v novém světovém rekordu vyhrála Korejka Kim Ju-na a podobně už druhý rok za sebou dominují v kategorii sportovních dvojic Aliona Savchenková a Robin Szolkowy. Němečtí krasobruslaři jsou nejkomplexnější ze současné světové špičky a příští rok pro ně bude na olympiádě jediným cílem zisk zlaté medaile.

Naopak velmi vyrovnaný souboj je možné očekávat mezi tanečníky. Tradiční nadvládu evropských párů v čele s ruskými výrazně narušují zámořské dvojice. Z nich už se prosazují nejen zkušení Američané Tanith Belbinová a Benjamin Agosto, kteří těsně prohráli boj o titul s Rusy Oksanou Domninovou a Maximem Šabalinem, ale také nedávní junioři Tessa Virtueová a Scott Moir z Kanady a Meryl Davisová a Charlie White z USA.

Reklama