Hlavní obsah

MOV podpořil opatření WADA o hlášení pobytu sportovců

Mezinárodní olympijský výbor podpořil opatření Světové antidopingové agentury (WADA), podle kterého musejí sportovci na každý den nahlásit přesné místo pobytu, kde budou hodinu k dispozici pro případné dopingové kontroly. Pravidlo zavedené od začátku letošního roku kritizovali například tenisté a naposledy se proti němu postavily fotbalové organizace FIFA a UEFA.

Článek

FIFA požaduje, aby se pravidlo vztahovalo na kluby, nikoli na hráče jako jednotlivce. Kontroly by pak měly být prováděny v tréninkových centrech a nemělo by se testovat o dovolených, aby byl respektován soukromý život fotbalistů. WADA to však odmítla a její představitelé dokonce varovali, že fotbal svým negativním postojem riskuje vyřazení z olympijských her.

MOV se v tomto sportu postavil na stranu antidopingové organizace. "Postoj MOV je jednoznačný, podporujeme politiku informování o místě pobytu. O tom není pochyb," řekl novinářům prezident MOV Jacques Rogge.

Připomněl, že o novém pravidle všechny sportovní federace věděly s ročním předstihem. Podle něj však svazy o chystaném opatření špatně informovaly sportovce.

Reklama