Hlavní obsah

Zápasník Švec získal na ME ve Vilniusu bronz

VILNIUS

Český zápasník Marek Švec vybojoval v závěrečném dnu mistrovství Evropy bronzovou medaili. V řecko-římském stylu porazil v rozhodujícím souboji kategorie do 96 kilogramů Bělorusa Cimafeje Dzejničenka.

Článek

Zkušený šestatřicetiletý český reprezentant, jehož vloni v Pekingu dělilo jediné vítězství od olympijského bronzu, zdolal v neděli nejprve Armana Geghamjana z Arménie a poté i Diagora Timociniho z Itálie. V semifinále však byl nad jeho síly stejně jako na olympiádě pozdější vítěz Rus Aslanbek Chuštov. "Rus byl lepší, ale nebyl tak dominantní jako v Pekingu," řekl vedoucí české výpravy Belo Svitek.

"Teď fungují endorfiny a adrenalin, radost převažuje nad bolestí," pronesl v rozhovoru  Švec po svém již třetím bronzu z evropského šampionátu v kariéře. "Nevím, jestli mi je souzen," smál se zápasník.

V souboji s Chuštovem si Švec navíc pohmoždil žebra. "Když ho Rus zvedal v záběru na kladivo, tak Markovi přeskočily mezižeberní svaly," popsal Svitek. Před duelem o bronz zápasník zranění chladil. "Vypadalo to dost špatně, ale Marek se dal o pauze dohromady."

Šestý cenný kov z velké akce

Duel o bronz byl nejvyrovnanější a oba soupeři vyhráli nejtěsnějším rozdílem v každém kole. O 14 let starší Švec nakonec svého soka porazil a získal již šestý cenný kov z velké akce. "Paráda, i přes zranění to zvládl a radost je obrovská," konstatoval Svitek.

Švec tak rozšířil svoji medailovou sbírku. Doma má již dvě stříbra a bronz z MS, z evropského šampionátu vyválčil třetí bronz. "On byl nabuzenej a asi rozhodla moje větší vůle a zkušenosti," uvažoval Švec, kterého nyní čeká léčení a pak pomůže rodičům s rekonstrukcí domu.

Druhému českému zástupci Davidu Válovi se na žíněnce dnes tolik nedařilo a v nejtěžší kategorii do 120 kg skončil po jednom vítězství a jedné prohře ve čtvrtfinále.

Mistrovství Evropy v zápase ve Vilniusu:
Muži - řecko-římský styl:
Do 84 kg: 1. Mišin (Rus.), 2. Avluca (Tur.), 3. Liščinskij (Ukr.) a Gadabadze (Ázerb.).
Do 96 kg: 1. Chuštov (Rus.), 2. Ezerskis (Lit.), 3. Švec (ČR) a Lidberg (Švéd.).
Do 120 kg: 1. Patrikejev (Arm.), 2. Sjöberg (Švéd.), 3. Deák-Bárdos (Maď.) a Schmidt (Něm.), ...8. Vála (ČR).

Reklama

Související témata: