Hlavní obsah

Velkou dubnovou cenu vyhrála jediná klisna na startu

PRAHA

Čtyřletá klisna Determinacja vyhrála v Praze-Chuchli nedělní Velkou dubnovou cenu, k triumfu ji dovedl slovenský žokej Rastislav Juráček. V kvalitní vytrvalecké konkurenci zvítězila nejlepší klisna loňského klasického ročníku po mohutném zrychlení v cílové rovině. Jejími soupeři na trati dlouhé 1818 metrů přitom byli výhradně hřebci.

Článek

Jako favorit nastoupil na start bělouš Paldox, loni i předloni v tomto dostihu třetí, na trati mu měl pomáhat stájový druh Magic Slipper. Jenže nepomáhal, místo týmové taktiky se tak Paldox musel snažit sám a neuspěl.

Vedl Lord Silvano, v jehož sedle diktoval Jiří Chaloupka pomalé tempo a ostatní se do cílové roviny jen vezli. Tam přišla s raketovým zrychlením Determinacja, zrychlil ale také Lord Silvano a nikoho jiného už před sebe nepustil.

Juráček, který s vítěznou klisnou jezdil už loni, měl z prvenství velkou radost. "Ona je letos snad ještě lepší, než byla v minulém roce. Když jsem chtěl zrychlit, zareagovala jako hodiny a vyhrála ve velkém stylu. Na takového koně člověk vždycky rád přijede," pochvaloval si slovenský žokej, jenž působí v Německu. Rád prý přijede i do Bratislavy, kam je na červen naplánován další Determinacjin start.

Velkým zklamáním byl zato výkon irského importu Mikhaila Fokine. Loňský elitní evropský hřebec neměl v dostihu nejmenší chuť závodit a dokončil na posledním místě, daleko za ostatními.

Reklama