Hlavní obsah

Puškař Haman byl při SP v olympijském Pekingu těsně třetí

PEKING

Václav Haman obsadil na Světovém poháru v Pekingu třetí místo ve střelbě ze vzduchové pušky a poprvé v kariéře získal v elitním seriálu medaili. V nesmírně vyrovnané soutěži na olympijské střelnici jej dělily jen dvě desetiny bodu od vítězného Maďara Petera Sidiho, který slavil šestý triumf v kariéře.

Článek

Haman navíc prohrál stříbro až v rozstřelu s Číňanem Ču Čchi-nan, který byl za Sidim druhý už v kvalifikaci. I tak střelec Rapidu Plzeň dosáhl v SP životního výsledku. Jeho maximem bylo dosud sedmé místo ze Sydney 2007, na medaile zatím dosáhl jen na juniorských ME a MS, kde získal po stříbru v třípolohové střelbě.

Dvaadvacetiletý Haman, který v olympijské soutěži v Pekingu skončil před osmi měsíci třináctý, postoupil z kvalifikace z osmého místa. Desítku finálových ran zvládl ale ze všech osmi účastníků s převahou nejlépe s nástřelem 104,3 bodu. Dvoubodový náskok Číňana z kvalifikace zcela zlikvidoval, ale v dodatečné ráně mu na stříbrného olympijského medailistu nestačila ani solidní trefa za 10,4 bodu. Ču Čchi-nan si připsal 10,7.

Ve střelbě ze sportovní pistole patří Lence Maruškové po polovině kvalifikace čtvrté místo se ztrátou jediného bodu na Korejku Kim Jun-Mi. Soutěž vyvrcholí rychlopalbou a finálovou střelbou v neděli.

Závody SP ve sportovní střelbě v Pekingu:
Muži:
Vzduchová puška: 1. Sidi (Maď.) 699,5 (598+101,5), 2. Ču Čchi-nan (Čína) 699,3 (597+102,3/10,7), 3. Haman (ČR) 699,3 (595+104,3/10,4).

Reklama

Související témata: