Hlavní obsah

Krize nutí ČSTV tlačit aktivněji na stát, Srb za rok skončí

NYMBURK

Vrcholní představitelé českého sportovního hnutí budou hlasitěji a aktivněji vystupovat směrem k politikům a pracovat na ochraně sportu. Důvodem je každým rokem klesající výše finančních prostředků ze státní správy a z výnosů Sazky. Sobotní valná hromada Českého svazu tělesné výchovy (ČSTV) v Nymburce proto mimo jiné schválila, aby vedení důrazněji působilo na vládu a parlament.

Článek

Jisté je, že za rok skončí v čele ČSTV po dvaceti letech Vladimír Srb, který v sobotu oznámil, že už nebude kandidovat. "Už se cítím být spíš inventářem," řekl delegátům. "Za rok bych chtěl předat novému vedení ČSTV v dobré kondici," pronesl Srb.

To nebude jednoduché, protože ČSTV má za minulý rok finanční ztrátu v rozpočtu přes 31 milionů korun. Na vině jsou především stále menší finance od Sazky i ze státní dotace ministerstva školství, která je letos v rozpočtu nižší o 300 miliónů korun. Navíc analýza ministerstva školství odhalila, že sport je státem podhodnocen.

Zlepšení by měl přinést lobbing. Jeho výsledkem by mohlo být v budoucnu třeba vytvoření samostatného sportovního orgánu ve státní správě s možnou samostatnou položkou ve státním rozpočtu. Valná hromada ČSTV dále v usnesení vyzývá ke zpracování vládní koncepce sportu do 30. září 2009, přičemž Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy plánovalo koncepci zveřejnit 1. ledna 2010.

"Sport není politicky dostatečně akceptován, ale musíme se ptát, proč tomu tak je. A je to především naše chyba," řekl první muž šermířů František Janda. "Je to krize společenského postavení sportu," konstatoval předseda judistů Ladislav Malý.

Včas neinformoval

Podle některých delegátů nezafungoval výkonný výbor ČSTV dobře v době finanční krize. Včas neinformoval, že třeba platby Sazky budou zpožděny. "Možná jsme podávali nepravdivé informace, které možná vedly k určitému mlžení, ale zdálo se nám, že by to bylo vyzrazování tajemství," reagoval Srb na kritiku. "Musím přiznat, že výkonný výbor by v řadě případů pasivní," uvedl.

Mnozí také hovořili o nedostatečné práci náměstka ministra školství pro sport Jana Kocourka. "Nedokážu pochopit, že nemáme vládní politiku financování sportu. Jako resort školství jste v tuto chvíli selhali," zlobil se na něj ragbista Pavel Telička. Zaznělo pak také, že se stát chová jakožto macecha českého sportu.

Otázku, kde je chyba, pak postavil do jiného světla Zdeněk Zajíček. "Víme, co potřebujeme, abychom mohli vychovávat mladou generaci a mohli sportovat i ti starší?" nadhodil šéf basketbalistů. Apeloval na vznik jasného plánu. "Abychom řekli, co chceme od těch, kteří přijdou do parlamentu a vlád. To je smysluplná cesta," řekl.

Na valné hromadě zaznělo, že ČSTV má 1,753.976 členů (z toho zhruba 1,2 miliónu starších 18 let), což je v nadcházejících volbách poměrně velká volební síla. "A to fakt nemáme sílu prosadit, co chceme?" ptal se Zajíček. "Jsme apolitičtí, ale když bude stát ohrožovat naši činnost, tak musíme dát najevo, že zasáhneme a dáme voličům najevo, co si myslíme," doplnil Marek Hájek z extrémních sportů.

Proto valná hromada odhlasovala, aby představitelé ČSTV ve spolupráci se základnou zpracovali vstupy do koncepce sportu s důrazem na multifunkční financování. Předseda Srb má za úkol se sejít s novým, i když dočasným, ministrem školství mládeže a tělovýchovy a dohodnout postup při součinnosti s vypracováním koncepce.

Reklama

Související témata: