Hlavní obsah

Moderní pětibojař Polívka vyhrál závod Světového poháru v Káhiře

KÁHIRA

Moderní pětibojař Ondřej Polívka vyhrál dnešní závod Světového poháru v Káhiře. Po loňském prvenství v britském Millfieldu si tak připsal druhý pohárový triumf.

Článek

Ani po změně pravidel, po níž je ve finále spojen běh a střelba, tak čeští závodníci nevyklidili přední pozice. "Kluci jsou dobří. Sice všichni z mého týmu z mnoha věcmi nesouhlasí, ale řekli jsme si, že s tím nebudeme bojovat. Naštěstí je to pořád o sportu, tak je to dobrý," řekl ČTK trenér Jakub Kučera.

Český úspěch mohl být ještě výraznější. Od začátku závodu se na stupně vítězů tlačil spíše David Svoboda, ale podobně jako na olympiádě v Pekingu přišel o možný triumf v parkuru. Měl smůlu, že si vylosoval špatného koně, překážky nepřešel a získal jen 444 bodů.

"Při standardním průběhu by to asi vyhrál David (Svoboda)," uvedl Kučera a výjimečně si postěžoval na koně. "Ten, kterého si David vylosoval, byl nejezditelnej. Parkur nepřešel ani jednou ze tří kol, ten tam nepatřil," prohlásil kouč. Svobodu za jízdu a marný boj pochválil. "I ostatní říkali, že se zlepšil, ale s tím nemohl nic dělat. Navíc se mu na první překážce přetrhl třmen."

Za kolegu tak ve finále "zaskočil" jednadvacetiletý Polívka. Bývalý juniorský mistr světa naopak zajel parkur čistě a díky tomu se posunul před závěrečnou dvojdisciplínou na šesté místo. "On je typ jako David, který je ve střelbě i v běhu absolutní špička. Pokud vše vyjde, jak by mělo, tak by měl být nahoře," uvedl Kučera.

Polívka díky střelbě a běhu vyhrál, když se jako jediný z celého startovního pole 36 finalistů dostal přes hranici šesti tisíc bodů (6088). Druhý skončil Litevec Edvinas Krungolcas před krajanem Tadasem Zemaitisem. Další zkušený český pětibojař Libor Capalini pokazil šerm a byl osmadvacátý, Svoboda ještě o místo za ním.

Druhý závod Světového poháru v moderním pětiboji v Káhiře:
Muži: 1. Polívka (ČR) 6088, 2. Krungolcas 5976, 3. Zemaitis (oba Lit.) 5964, ...28. Capalini 5412, 29. Svoboda (oba ČR) 5324.

Reklama

Související témata: