Hlavní obsah

Antidopingová agentura by měla přehodnotit pravidla, míní Brusel

BRUSEL

Světová antidopingová organizace WADA by měla přehodnotit svá pravidla ohledně mimosoutěžního testování. Vyplývá to z jednání komise Evropské unie, která je pověřena kontrolou regulí této agentury.

Článek

Řada sporných bodů odporuje zákonům EU týkajících se ochrany osobních dat a soukromí. Proto už řada sportovců podala proti pravidlu, podle nějž musejí hlásit místo pobytu, protest.

"Je třeba se vyhnout falešné představě, že pravidla WADA zajišťují v požadované míře dodržení zákonů EU na ochranu osobních dat," stojí v prohlášení komise, jejíž zástupci vyzývají ke společnému jednání s WADA.

Komisař EU pro vzdělávání, kulturu a sport Ján Figež už před časem žádal agenturu, aby své regule pozastavila, dokud je úředníci v Bruselu neprozkoumají z právnického hlediska. Zástupci WADA naopak komisi EU obviňují z toho, že její názory mohou podkopávat snahu bojovat proti dopingu. "WADA už několikrát žádala o schůzku s pracovní skupinou komise, ale nebylo nám vyhověno," sdělil prezident John Fahey.

Jedním z hlavních odpůrců nových pravidel je také Mezinárodní fotbalová federace FIFA, kvůli čemuž dokonce hrozilo fotbalu případné vyřazení z programu olympijských her. Začátkem dubna však došlo ke kompromisu, když WADA souhlasila s tím, že omezí počet testovaných fotbalistů během soutěžních přestávek.

Také ve Španělsku se rozhodli jít vlastní cestou a pravidla WADA zmírnit. Sportovci budou moci podle nového zákona beztrestně odmítnout dopingové komisaře, kteří je navštíví v nočních hodinách. Zároveň budou muset nahlásit adresy přechodného bydliště a tréninkových center, pouze pokud budou mimo domov déle než tři dny.

Reklama