Hlavní obsah

Horolezec Minařík je nezvěstný na Annapurně

PRAHA

Jeden z nejlepších českých himálajských lezců, jednačtyřicetiletý Martin Minařík je nezvěstný po pokusu o zdolání desáté nejvyšší hory světa Annapurny (8091 metrů). Český horolezec se spolu s Elizabeth Revolovou dostal až na jeden z předvrcholů nad hranicí osmi tisíc metrů, silný vítr ale donutil dvojici k obrátce. Do Manangu na severní straně Annapurny však sestoupila jen vyčerpaná francouzská lezkyně, Minařík zůstal na východním hřebeni a jeho šance na přežití je bohužel takřka nulová.

Foto: archiv

Pohled na Annapurnu (8091 metrů) a její jižní stěnu.

Článek

O Minaříkových problémech informoval z Káthmándú další horolezec Libor Uher, který se se svou expedicí po neúspěšném působení pod Annapurnou chystá na pokus o zdolání nejvyšší hory světa Mount Everestu. „Podle infa z naší agentury, sestoupila Elizabeth sama do Manangu (na severní stranu hřebene Annapurny) a ve velmi vyčerpaném stavu byla vrtulníkem převezena do Pokhary,“ napsal Uher v pátek na svém webu.

Minařík chtěl s Revolovou a slovenským elitním lezcem Jozefem Kopoldem zdolat Annapurnu tzv. Boningtonovou cestou v jižní stěně. Po neúspěšném pokusu se ale trojice rozdělila, Kopold z Nepálu odcestoval a český horolezec se svou partnerkou vyrazil k vrcholu lehčí, ale velice dlouho cestou po východním hřebeni přes vrchol Rock Noir (7490 m). „Nakonec se sice dostali nad 8000 metrů, na východním předvrcholu se ale museli kvůli silnému větru otočit. Už dopředu avizovali, že pokud budou sestupovat, tak ne do jižní stěny ledovce pod Rock Noir, a po zkušenosti s velmi neprostupným jižním ledovcem pravděpodobně na severní stranu,“ uvedl Uher.

Uhrův expediční partner Petr Mašek ještě dostal na satelitní telefon zprávu, že Minařík s Revolovou pomalu sestupují. Pak ale přišly problémy. „Pomalu se posunujeme dolů, sílu prošlapávat stopu má jen Eli. Strmé srázy odjišťujeme, tak jsme slezli celý Rock Noir.  Jde to velmi pomalu,“ poslal Minařík minulé pondělí na svůj web. „Pak se satelit odmlčel. Asi došly baterie, byli ve stěně už déle než týden,“ podotkl Uher.

Vrtulník pátral bezvýsledně

Po jedenácti dnech strávených na hřebeni se na severní straně Annapurny objevila jen zcela vyčerpaná francouzská horolezkyně. „Z její výpovědi bohužel vyplývá, že se museli s Martinem rozdělit. Byl vyčerpaný, měl problém s omrzlými prsty na nohou a sám nebyl schopen se pohybovat. Bohužel nebyla schopná vylíčit, kde asi opustila Martina, kde bivakovali a kudy přesně sestupovala. Martin je bez zásob potravin a plynu,“ nastínil krutá fakta Uher.

Po českém horolezci neúspěšně pátral dva dny vrtulník, hledání navíc komplikovala mohutná oblačnost. V pátek ráno vyrazila k Annapurně také skupina šerpů, ani oni ale nenašli žádnou stopu po sestupu a v sobotu bylo pátrání ukončeno. „Šance, že by Martin sám, bez vody a ve stavu, v jakém ho Eli opouštěla, dokázal sestoupit z hřebene, je velmi málo pravděpodobná,“ konstatoval s lítostí Uher.

Výprava na Annapurnu byla Minaříkovou jedenáctou himálajskou expedicí. Při předchozích návštěvách ve světě horských obrů úspěšně vystoupil na sedm osmitisícovek: 1999 - Manaslu (8163 m), 2002 - Kančendženga (8598), 2003 - Broad Peak (8047), 2004 - Šiša Pangma (8046), 2005 - Čo Oju (8201), 2007 - Lhotse (8516), 2008 - Dhaulágiri (8167).

Reklama

Související témata: