Hlavní obsah

Sumista Poříz dostal dva roky za porušení dopingových pravidel

PRAHA

Bývalý nejlepší český sumista Jaroslav Poříz byl potrestán dvouletým zákazem startů za porušení dopingových pravidel na loňském mistrovství světa v estonském Rakvere, kde obhájil stříbrnou medaili. O tu může nyní přijít. Distanc pro zápasníka, který loni ukončil kariéru, vstoupil v platnost den po finále 13. října 2008. Informaci o trestu v úterý potvrdil generální sekretář Evropské unie sumó Stephen Gadd.

Článek

Poříz se prý vyhnul dopingové kontrole po finálovém zápasu. Bývalý předseda Českého svazu sumó se brání tím, že po duelu s dvousetkilovým mongolským reprezentantem Naranbatem Gankhuyagem na následky zlomeniny kůstek v noze ze semifinálového souboje s Alanem Karajevem z Ruska zkolaboval a noc strávil v nemocnici.

Poříz v první reakci uvedl, že o trestu za doping nic neví. "Slyším to prvně. Vůbec nevím, o co jde," řekl.

Společně s ním dostal stejný trest také ruský reprezentant Vasilij Margijev. "Oba zápasníci byli potrestáni zákazem činnosti na dva roky za porušení dopingových pravidel Mezinárodní federace sumó a WADA (antidopingová agentura) při mistrovství světa," uvedl Gadd.

Poříz si vzpomněl, že mu loni několik měsíců po šampionátu přišla zpráva z Japonska, kde sídlí Mezinárodní federace sumó (IFS) s oznámením, že se vyhnul dopingové kontrole. "Vzbuzovalo to ve mně úsměv, stejně jako to ve mně vzbuzuje úsměv i nyní," uvedl Poříz. "Na mistrovství světa jsem se z nemocnice dostal až ráno," nabídl možné vysvětlení, které napsal loni i do Japonska. "Od té doby nic," řekl.

Kvůli trestu Pořízovi hrozí, že přijde o stříbrnou medaili, kterou v Estonsku vybojoval. "Nevím, co na to mám říct. Jestli se budu nějak bránit, zatím nevím," prohlásil.

Poříz loni ukončil kariéru a skončil také s prací v českém svazu. V podkrkonošské Jilemnici vybudoval tréninkové centrum. Díky své výkonnosti, kterou zlepšoval i přímo v Japonsku, si vysloužil zápasnické jméno ŠiroiKuma (Bílý Medvěd).

Reklama