Hlavní obsah

Jaroš vylezl na Manaslu, svou devátou osmitisícovku

PRAHA

Český horolezec Radek Jaroš vylezl ve středu 29. dubna, v den svých 45. narozenin, na svou devátou osmitisícovku. V pravé poledne tamního času stál po sólovýstupu na vrcholu 8163 metrů vysoké Manaslu, osmé nejvyšší hory světa. K tomu, aby dosáhl svého cíle vylézt na všech čtrnáct osmitisícových vrcholů na světě, mu tak zbývá ještě pět kopců.

Foto: Radek Jaroš

Radek Jaroš na vrcholu Makalu (8463 metrů)

Článek

Jaroš přitom měl podle informací z jeho webu na počátku expedice zdravotní problémy, sužovaly ho bolesti zubů a čelisti. Bral dokonce antibiotika a lékaři mu nedávali moc šancí na úspěch.

V základním táboře mu však pomohli lékaři ze Španělska. Nakonec Jaroš překonal i problémy se špatným počasím a nadělil si nejlepší možný dárek ke kulatému jubileu. Nyní už je v pořádku zpátky v základním táboře.

V minulosti už Jaroš stál na vrcholech Mount Everestu (v roce 1998), Kančendžengy (2002), Broad Peaku (2003), Čo Oju a Šiša Pangmy (2004), Nanga Parbatu (2005), Dhaulágiri a Makalu (2008). Zbývají mu K2, o niž se pokoušel již čtyřikrát, Lhoce, Annapurna, Gašerbrum I a Gašerbrum II.

Reklama