Hlavní obsah

Vacenovská vyhrála los o tričko a pak i postup do čtvrtfinále

JOKOHAMA

Velkou radost ze životního úspěchu srážel na polovinu fakt, že musela vyřadit kamarádku. Iveta Vacenovská postoupila jako první česká stolní tenistka po 22 letech do čtvrtfinále mistrovství světa, když dnes na šampionátu v japonské Jokohamě porazila v osmifinále krajanku Renátu Štrbíkovou.

Článek

"Mám hodně velkou radost, ale je poloviční, protože jsme musely hrát proti sobě," uvedla Vacenovská v telefonické rozhovoru pro ČTK. "Na druhou stranu se tím šance zvýšily a jedna z nás vyhrát musela."

Nervózní začátek utkání přešel v atraktivní hru. "Nejdříve to bylo divné, ale pak jsme se rozehrály a padly i slušné výměny," řekla Štrbíková. Hlediště ocenilo skoro půlminutový boj bekhendů, který nakonec vyhrála Vacenovská. "Byla to famózní výměna, lepší než od Číňanek. Ona mě pak vyčíhla a prohodila," popsala Štrbíková.

O sedm let mladší Vacenovská získala "výhodu" už před zápasem. Obě české reprezentantky hrají obyčejně v červeném tričku. To ale proti sobě nemohly a los o barvu vyhrála Vacenovská. Štrbíková navíc neměla už čisté modré tričko, proto si ho půjčila od své soupeřky. "A kvůli tomu pak prohrála. Sedla na ní smůla," vtipkovala vítězka.

Další soupeřkou dvanáctá hráčka světa

Zápas se hrál bez rad trenérů, jak bývá při duelech krajanek zvykem. "Nám to nevadilo," shodly se hráčky. O pauzách mezi sety stály vedle sebe, odpočívaly a občerstvovaly se. V hledišti jim v průběhu zápasu fandila celá česká výprava včetně Petra Korbela.

A co český duel rozhodlo? "Iveta byla o něco lepší, aktivnější a rychlejší," uvedla Štrbíková. "Známe se a víme, co ta druhá přibližně hraje, takže se těžko překvapíme. Já si připravila hlavu a nakonec mi to šlo o něco líp. Udělala jsem méně chyb," uvažovala vítězka. Obě pak zápas ještě před večeří rozebíraly na hotelovém pokoji.

Příští soupeřkou Vacenovské bude dvanáctá hráčka světa Liou Š'-wen. Naposledy se s Číňankou střetla předloni na turnaji Pro Tour a neměla moc šancí. "Dostala jsem tenkrát velký klepec, ale teď to snad bude jiné. Nechám tam všechno," řekla třiadvacetiletá Vacenovská.

Reklama

Související témata: