Hlavní obsah

Obří fotografie Rinera a Bascoua byly zohyzděny rasistickými nápisy

Paříž

Před tréninkovým centrem pro elitní francouzské sportovce INSEP v Paříži někdo zohyzdil rasistickými nápisy fotografie judistické legendy Teddyho Rinera a bronzového olympijského medailisty v běhu na 110 metrů překážek Dimitriho Bascoua. Víkendový incident odsoudily národní olympijský výbor i Mezinárodní judistická federace.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Francouz Teddy Riner (vpravo) na ilustračním snímku.

Článek

Činem neznámého pachatele či pachatelů směrem ke sportovním hvězdám tmavé pleti se zabývá policie. Toto téma je v současné době velmi citlivé vzhledem k rozmachu hnutí Black Lives Matter (Na černošských životech záleží), které rozpoutalo protesty proti rasismu po celém světě v reakci na úmrtí Afroameričana George Floyda v důsledku policejního zásahu.

Francouzský národní olympijský a sportovní výbor (CNOSF) popsání fotografií odsoudil. "Francouzští sportovci jsou pýchou naší země a jejich různorodost je jejich silou. Francouzské olympijské hnutí stojí na hodnotách přátelství, excelence a respektu, které se vyjadřují absencí diskriminace a sdílením," uvedl.

Za hvězdu svého sportu Rinera, který by za rok měl být na OH v Tokiu jedním z hlavních soupeřů Lukáše Krpálka, se postavilo vedení světového juda. "Mezinárodní judistická federace a celá judistická rodina stojí odhodlaně, aby odsoudily tyto zbabělé činy, které jsou odporné a naprosto v rozporu s hodnotami vzájemné pomoci a dobra, jež patří do morálního kodexu juda. Rasismus v jakékoli formě nemá žádné místo ve sportu ani ve společnosti," uvedla federace po ataku na dvojnásobného olympijského šampiona a desetinásobného mistra světa.

Reklama