Hlavní obsah

VIDEO: První rána Kateřiny Emmons po olympiádě: 10,7

PLZEŇ

Po první tréninkové ráně od olympijského závodu v Pekingu, kde získala loni 9. srpna zlatou medaili ve vzduchové pušce, se Kateřina Emmons zaradovala: „Tak to je hodně dobrý,“ komentovala výsledek 10,7. Zatímco se maminka snažila narvat, jak sama řekla, do střeleckého kabátu a kalhot, její sedmitýdenní dcera Julinka byla na procházce s tatínkem Mattem Emmonsem.

Článek

Krátce po poledni dorazila rodina Emmonsových na plzeňskou střelnici v Lobzích, kde olympijská vítězka z Pekingu v pondělí absolvovala svůj první trénink. Nejprve dohledávala potřebné věci. "Něco bylo ještě zabalené v krabicích z Pekingu. Pár věcí si na trénink půjčil manžel Matt a moje sestra Alena. Jsem zvědavá, jestli to všechno najdu a dám dohromady," zlobila se naoko Kateřina Emmons.

Kateřina Emmons s manželem Mattem a dcerou Juliífoto: Právo/Milan Malíček

Podle svého rituálu si oblékla dvoje ponožky. Pomalu se soukala do střeleckých kalhot z tvrdé kůže. "Tohle ještě není tak strašné, s kabátem to bude asi horší," zauvažovala nahlas pětadvacetiletá střelkyně. A měla pravdu. Kabát tak tak zapla. "V něm by mě už při přejímce do závodu nepustili. Není tam žádná vůle," posteskla si a vzápětí dodala: "Naštěstí mi už šijí nový."

Vzduchovka důchodkyně

Na odkládací stolek položila svoji slavnou vzduchovku. S ní vyhrála nejen olympijské hry, ale také mistrovství světa, několik evropských šampionátů a Světových pohárů. Je to vlastně nejúspěšnější vzduchovka na této planetě. "Letos už ale půjde do důchodu. Tedy do vitríny. Střílím s ní už devět let. V továrně Anschütz už pro mne mají připravenou novou. Jde o stejný typ, ale bude pozlacená," prozradila Emmons.

Kateřina Emmonsfoto: Právo/Milan Malíček

A poté přišel první výstřel. Nejprve si zkusila stabilitu, zhoupla se v bocích a zamířila na deset metrů vzdálený terč. Střelnicí zazněla rána. Když si trojnásobná olympijská medailistka přitáhla papírový obdélníček k sobě, rozzářily se jí oči. "10,7. Tak to je hodně dobrý," zaradovala se. Ale hned krotila svůj optimismus. "Počítám, že teď tak čtrnáct dní mi to bude střílet. Pak ale přijde na nějaký čas útlum, jak to tak po dlouhých pauzách bývá," dodala.

Kateřina Emmonsfoto: Právo/Milan Malíček

"Nějakou dobu už cvičím, jak mi to Julinka dovolí. Budu ráda, když se na střelnici dostanu alespoň třikrát týdně na hodinu. Koncem června se vracíme do Spojených států, kde na nás v Minnesotě už čeká nový domeček. Na podzim bych už chtěla zkusit první závod," uzavřela Kateřina Emmons. V tu chvíli dorazil už manžel Matt s Julinkou v náručí, která dávala hlasitě najevo svůj hlad.

Kateřina Emmonsfoto: Právo/Milan Malíček

Reklama