Hlavní obsah

Kateřina Emmons: Když jsem začala cvičit, připadala jsem si jako gumídek

Veronika FeltováSport.cz

Na roli maminky si olympijská vítězka Kateřina Emmons už zvykla a své mateřství si užívá. Než odletí do USA, chce si udělat plán na příští sezónu, v níž by se ráda zúčastnila letního MS v Mnichově. S návratem to tedy myslí vážně, a proto už začala s přípravou. „Trénink mi ani moc nechyběl. Teď už se na něj ale docela těším,“ přiznala pětadvacetiletá střelkyně.

Článek

Jak si užíváte roli maminky?

Užívám. Všichni tři si na sebe navzájem zvykáme (smích). Je to opravdu velká změna, všechno je naruby. Ale je to krásné. Julinka už víc pozoruje svět kolem a je s ní větší legrace. Nejhorší jsou ale chvíle, když pláče a pláče. My nevíme, co ji bolí a nedokážeme ji uklidnit. Naštěstí je to ale tak jednou týdně, kdy celý den a celou noc nespí. Jinak se ale v noci budí jen párkrát.

Máte s Mattem rozdělené, co kdo doma dělá?

Ani ne. Matt mi pomáhá se vším. Koupu ale převážně já, přeci jen už jsem v tom zběhlejší.

Kdy jste začala s tréninkem?

Nějakou dobu už cvičím, aby se mi zpevnilo tělo po porodu. Zezačátku jsem si ale připadala jako gumídek. Nyní už jsem dokonce vyběhla na deset minut ven. Tři dny jsem se z toho pak léčila (úsměv). S tréninkem jako takovým teprve začnu. V pondělí jsem si střelbu jen lehce zkusila. V úterý nebo ve středu už bych se tomu chtěla věnovat více. Nejdříve to bude oťukávání. Poté se rozhodnu, na co se zaměřím.

Naposledy jste měla v ruce vzduchovku na olympiádě v Pekingu. Stýskalo se vám už po střelbě?

Ani ne. Počítala jsem s tím, že se začnu připravovat až koncem května, takže mi trénink ani moc nechyběl. Teď se ale musím přiznat, že už se docela těším.

Už spřádáte plány na příští sezónu, v níž se uskuteční mistrovství Evropy a vrcholem bude letní světový šampionát v Německu?

Plán už se mi v hlavě pomalu rýsuje. Na konci června odletíme do Spojených států, takže si chci ještě sednout s trenérem reprezentace Šaňákem, abychom se dohodli na dalších podrobnostech. Evropský šampionát je mým přáním, ale uvidíme, jak do mého plánu zapadne. Bude záležet na řadě okolností. Přeci jen nechceme být s malou neustále na cestách a létat tam a zpátky. Možná tedy bude lepší být v klidu a připravovat se až na léto. První závody na Světových pohárech bych chtěla absolvovat v dubnu, a to v Rio de Janieru nebo ve Fort Benning v USA.

Co vás po příletu do Spojených států amerických čeká?

Nejdříve zamíříme do Colorada Springs, kde jsme bydleli. Vyzvedneme si krabice, v nichž máme zabalené věci a vyrazíme do Minnesoty. Tam už na nás čeká nový domeček. Kvůli stěhování to vidím na pořádnou přípravu až tak od září. Navíc v našem městečku zřejmě zavřou střelnici, takže budu vzduchovku trénovat s biatlonisty nebo u nás v garáži.

Váš otec Petr Kůrka trénuje australskou reprezentaci, kdy uvidí vnučku?

Taťka už Julinku viděl na Světovém poháru v Mnichově. Byla to její první zahraniční cesta. Šly jsme se spolu podívat, jak střílí tatínek Matt a pak jsme navštívily dědečka. Ten byl z malé nadšený.

Reklama