Hlavní obsah

Boxer Čagajev po helsinském fiasku označil Valujeva za zbabělce

HAMBURK

Největší zbabělec na světě. Tak nazval tým boxera Ruslana Čagajeva ruského soupeře Nikolaje Valujeva, se kterým se měl Uzbek utkat v sobotu v Helsinkách o titul profesionálního mistra těžké váhy organizace WBA. Duel byl zrušen den před jeho konáním kvůli údajné hrozbě nákazy virem žloutenky typu B, jehož je Čagajev nositelem.

Foto: Jussi Nukari, Reuters

Uzbecký boxer Ruslan Čagajev

Článek

"Nikolaj Valujev není jen největší boxer na světě, on je také největší zbabělec," řekl Čagajevův německý promotér Klaus-Peter Kohl ze stáje Universum na adresu 213 cm vysokého obra. Čagajevův tábor vytýká druhé straně, kterou vedle Valujeva představují jeho promotéři Wilfried Sauerland ze stejnojmenné stáje a slavný Američan Don King, že neučinili všechno pro to, aby se duel uskutečnil.

"Valujev loví divoká prasata, ale bojí se drobného píchnutí. Očkování by všechno vyřešilo," pokračoval Kohl podle něhož neexistoval jediný důvod, proč by se neměl zápas konat.

Tři roky neměnné hodnoty hepatitisu B

Čagajev je sice už léta nositelem antigenu hepatitis B, jeho hodnoty jsou ale podle lékařů už tři roky neměnné. Ve stejném stavu také v dubnu 2007 připravil Valujevovi jeho jedinou porážku v profesionálním ringu. Na stranu uzbeckého boxera se staví i odborníci.

"Čagajev je zdravý a není infekční," uvedl specialista na jaterní onemocnění Heiner Wedemeyer. "Nehrozí a ani nehrozilo nebezpečí pro třetí osobu," dodal s tím, že případnou absolutní jistotu mohl Valujev získat očkováním i do 24 hodin po utkání, což mu také bylo nabídnuto a finský svaz prý byl ochoten v tom případě zápas umožnit. Následovalo ale zrušení duelu s vysvětlením, že Valujev nemá zdravotní záruky.

Sauerland obvinění z cíleného zrušení zápasu odmítl stejně jako spekulace, že se zasadil o přidělení pořadatelství Finsku, kde platí přísnější lékařské podmínky. "To je absurdní. Byl bych blázen, kdybych dobrovolně riskoval zrušení duelu. Přišli jsme o půl milionu eur, protože pojištění se na žloutenku typu B nevztahuje," uvedl.

King přešel do útoku 

Don King, kterému patří druhých padesát procent práv na Valujeva, dokonce přešel do útoku. WBA podle něj musí vyhlásit rodáka z Petrohradu jediným šampionem.

Nikdy neporažený Čagajev naproti tomu očekává, že organizace co nejdřív stanoví nový termín utkání. "Jsem zdravý a fit. Nerozumím tomu, proč jsem nemohl boxovat už v sobotu," divil se třicetiletý Uzbek.

WBA by měla o postupu rozhodnout do konce týdne po vyslechnutí všech stran. Možný je nový termín, vyloučeno prý ale není ani odejmutí titulu Čagajevovi, který kvůli onemocnění a zranění achillovky nemohl proti Valujevovi nastoupit už potřetí.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články