Hlavní obsah

ČOV poprvé uspěl ve sporu o zneužívání olympijské symboliky

PRAHA

Zástupci Českého olympijského výboru (ČOV) uspěli ve sporu se společností Budějovický Budvar, kterou žalovali za zneužití olympijské symboliky před zimními hrami v Turíně v roce 2006. Podle únorového rozhodnutí českobudějovického krajského soudu, proti kterému má pivovar možnost se odvolat, získali v prvním rozhodnutí svého druhu v Česku odškodné ve výši 2,25 miliónu korun.

Foto: Václav Mudra

Předseda ČOV Milan Jirásek

Článek

Soud rozhodl již v únoru, ale až v minulém týdnu zaslal účastníkům rozhodnutí v písemné podobě. "Bez něj jsme si nedovolili vystoupit před novináři," vysvětlil na dnešní tiskové konferenci místopředseda ČOV Jiří Kejval, proč představitelé olympijského hnutí zveřejnili rozsudek až nyní.

"První rozhodnutí o této problematice v České republice má význam i v mezinárodním kontextu. Zájem o něj projevil i Mezinárodní olympijský výbor," řekl Jan Šťovíček z advokátní kanceláře, která ČOV v tomto sporu zastupuje. Poprvé tak byl využit zákon číslo 60 z roku 2000 o ochraně olympijských symbolů.

Vedení Budějovického Budvaru se ještě do čtvrtečního dne nerozhodlo, zda se proti verdiktu soudu odvolá. Rozsudek navíc podle tiskového mluvčího Petra Samce považuje za částečný úspěch. "Neboť většina požadavků ČOV byla soudem zamítnuta. Budějovický Budvar přesto s rozhodnutím a především s odůvodněním rozsudku nesouhlasí a v tuto chvíli zvažuje další postup," uvedl Samec v prohlášení.

Pochodeň je chráněný olympijský symbol

Jádrem sporu byla reklamní kampaň Budvaru, ve které vystupovali svérázní chlapíci Bob a Dave, kteří cestovali na akci pojmenovanou "hokejiáda" do Itálie, měli na sobě reprezentační hokejové dresy a ve spotech byl použit i svazek hokejových holí v podobě "hokejové pochodně". A právě pochodeň je jedním z chráněných olympijských symbolů, které bez písemného souhlasu ČOV nesmí nikdo používat, stejně jako jejich parafráze či karikatury.

ČOV se prý s Budvarem soudil i proto, že představitelé pivovaru neměli zájem vzniklý problém řešit. "Byl to nejvážnější problém za poslední léta. Zásadním, sofistikovaným způsobem se snažili obcházet partnerství s olympijským týmem a nereagovali na naše upozornění," řekl Kejval.

S tím však Samec nesouhlasí. "Takzvaný pokus o smír, který navrhoval ČOV, obsahoval takové podmínky, které byly zcela nepřijatelné. Pokud by na ně Budějovický Budvar přistoupil, byla by jeho pozice horší než po tomto rozhodnutí soudu," uvedl Samec, podle kterého je spor především projevem konkurenčního boje. Partnerem ČOV je totiž Pilsner Urquell.

Kvůli předběžnému opatření musel Budvar svou kampaň zastavit v jejím průběhu, což se stalo přibližně v polovině olympijských her v Turíně. "I tak nás to ale dost poškodilo. Celé je to o to smutnější, že Budvar je státní podnik a peníze od sponzorů nahrazují státní peníze, které by jinak do sportu šly," podotkl místopředseda ČOV pro ekonomiku.

Odškodné více než deset miliónů

Český olympijský výbor původně požadoval od Budvaru odškodné více než deset miliónů, soudem stanovená částka je nižší. "Na určení částky neexistuje žádný vzorec nebo tabulka. Paní soudkyně nakonec dospěla k tomuto závěru. Nám se ale nejednalo o peníze, ale spíše o omluvu a morální zadostiučinění a stanovení precedentu, který říká, co se smí a co nesmí," uvedl Šťovíček.

Zástupci Budvaru zároveň poukázali na fakt, že jeho právní názor v průběhu sporu podpořily tři instituce - arbitrážní komise Rady pro reklamu v dubnu roku 2006 rozhodla o tom, že kampaň neporušila Kodex reklamy, následně Rada pro rozhlasové a televizní vysílání zastavila správní řízení, ve kterém zkoumala, zda reklamní kampaň Budějovického Budvaru mohla být klamavá. Stejné rozhodnutí poté učinil i živnostenský úřad Krajského úřadu Jihočeského kraje.

Soudkyně Marie Kralická však dospěla k opačnému názoru. "Šlo o zneužití olympijských symbolů chráněných zákonem bez souhlasu žalobce, tedy ČOV. Soud má za to, že použitím těchto symbolů se žalovaný dopustil klamavé reklamy," citoval Kralickou deník Právo.

Dalšími subjekty, se kterými je ČOV v soudním sporu, jsou obchodní řetězec Elektroworld a společnost Tecfood vyrábějící nápoj Kamikaze. "V těchto případech ale nežádáme žádnou vyšší částku. Chceme omluvu a 100 000 korun. Jde prakticky jen o náklady na soudní jednání," řekl Kejval.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články